Ve spojení s podezřelými úvěry od ČEB navrhuje policie obžalovat šest lidí

Protikorupční policie navrhla obžalovat šest lidí v souvislosti s úvěry od České exportní banky (ČEB). Úvěry dohromady za více než půl miliardy šly na podporu projektů v Číně a Tunisku. Materiály k případu předali policisté na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká exportní banka

Česká exportní banka | Foto: Česká exportní banka

Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) šestici podezřívají z trestných činů „porušování povinnosti při správě cizího majetku“ a „porušování závazných pravidel hospodářského styku“.

Česká exportní banka, a. s. (ČEB), je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu přímo a nepřímo vlastněná státem. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a povědomí o České republice ve světě, což vede k podpoře celkové konkurenceschopnosti České republiky. ČEB se zaměřuje na finanční služby související s vývozem.
Zdroj: www.ceb.cz

Pět lidí stíhají v souvislosti se schválením úvěru od ČEB ve výši 12 milionů dolarů (asi 300 milionů korun) na projekt v Číně, jednoho člověka v souvislosti s financováním projektu v Tunisku, který banka podpořila 308 miliony korun.

„Další částí tohoto projektu se kriminalisté ÚOKFK stále zabývají,“ píše ve zprávě na policejním webu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme