Ve Spojených státech klesla nezaměstnanost pod osm procent

Nezaměstnanost v Americe se dostala po několika letech pod osm procent. Podle posledních údajů ministerstva práce klesla v září na 7,8 procenta. To je nejnižší údaj za poslední skoro čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Demokraté jásají, republikáni mluví o manipulaci statistik. Nezaměstnanost je klíčovou otázkou letošních prezidentských voleb. Pro prezidenta Baracka Obamu je velmi důležité, aby klesala.

Na úrovni 7,8 procenta byla naposledy v lednu 2009, kdy nastupoval do funkce. Od té doby bylo procento Američanů bez práce pořád vyšší.

Šéf Obamových ekonomických poradců Alex Krueger označil zveřejněné údaje za další důkaz hospodářské obnovy. Někteří konzervativci, jako třeba bývalý generální ředitel mamutí společnosti General Electric Jack Welch, ale naznačují, že Obamova administrativa zkresluje z politických důvodů statistické údaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji nezaměstnanosti v USA mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu washingtonský zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Ministryně práce Hilda Solisová rozhořčeně takové obvinění odmítla.

Údaje ministerstva práce, na kterých jsou ta čísla postavená, vycházejí z počtu lidí, kteří práci hledají. Jsou ale také samozřejmě lidé, kteří zaměstnání nemají, ale hledání vzdali. Reálná míra nezaměstnanosti je vždy obecně vyšší.

Vít Pohanka, Jan Richter, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme