Ve Spojených státech zkrachovala další velká banka

Největší americká spořitelna Washington Mutual zkrachovala. Jde o největší bankrot v historii bankovního sektoru Spojených států. Aktiva zkrachovalé spořitelny odkoupí za necelé dvě miliardy dolarů banka JPMorgan. Pro konfiskaci a prodej Washington Mutual se vláda rozhodla v době, kdy ladí plán na očištění bankovního sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washington Mutual Inc.

Washington Mutual Inc. | Zdroj: ČTK

Administrativa prezidenta George Bushe chce od Kongresu 700 miliard dolarů, které by zastavily pokračující finanční krizi. Plán zatím nezískal podporu zákonodárců, kritici se našli i mezi členy Bushovy vlastní republikánské strany.

"Víme, že musíme něco udělat co nejdřív," ujistil Američany prezident Bush prostřednictvím televizních kamer při zahájení schůzky se zákonodárci a prezidentskými kandidáty. Po několika hodinách se ale účastníci schůzky rozešli s tím, že se na plánu musí dál pracovat.

Nové kolo jednání v Kongresu má začít dnešní dopoledne, ale dohoda se nečeká dřív, než v sobotu. Podle ekonomů je především důležité, aby se o vládním plánu pomoci rozhodlo do pondělí, než se začne obchodovat na burzách, aby se dál nešířila skepse a obavy, že plán prezidenta Bushe a jeho vlády ztroskotá.

Finanční krize také stále poznamenává prezidentskou kampaň. Republikán John McCain se ještě nerozhodl, jestli se zúčastní televizní debaty plánované na dnešní večer. Demokrat Barack Obama ji považuje za užitečnou a chce, aby se konala.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme