Ve Světlé nad Sázavou se znovu začíná vyrábět sklo

Do práce tak vyrazí zhruba stovka bývalých zaměstnanců a alespoň částečně se tak sníží počet lidí, kteří jsou ve Světlé nad Sázavou bez práce. Nezaměstnanost je tam hodně velká, pohybuje kolem 20 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna (ilustační foto)

Sklárna (ilustační foto) | Foto: Lucie Zemanová

Dneškem začíná v té obnovené sklárně pracovat 175 lidí, a pokud všechno půjde bez problémů má jejich počet narůst na 250. I tak to ale bude jen zlomek původního počtu.

Když totiž před rokem sklárna ještě pod značkou Sklo Bohemia nechala pece vyhasnout - ztratilo práci 1 250 lidí. Někteří z nich úplně změnili obor - začali se živit třeba jako zedníci, zhruba třetina z nich byla dlouhodobě v evidenci úřadu práce.

Ve Světlé nad Sázavou jsou 4 pece pro výrobu olovnatého křišťálu, dvě pro ruční a dvě pro automatickou výrobu. Dnes se na zkoušku rozjíždí jedna pec a tři výrobní linky. Ostrý provoz začne příští týden.

Od listopadu by měla fungovat druhá pec. Další dvě jsou ve špatném technickém stavu a s jejich spuštěním se nepočítá. Produkce se bude vyvážet a to hlavně do arabských států, Afriky a také Ameriky.

Zakázky má nová firma Bohemia Crystalite podle jejího majitele Lubora Červy nasmlouvané na několik měsíců.

Rok po zahájení insolvenčního řízení mají sklárny a porcelánky zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex nové vlastníky. Práci v nich najdou asi dvě pětiny původních zaměstnanců.

Do prvního ročníku sklářských učebních oborů ve Světlé nad Sázavou nenastoupil v září ani jeden žák. Stalo se to poprvé v historii tamní sklářské školy.

Milan Kopp, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme