Ve Velké Británii přibývá opuštěných obchodů. Firmy krachují

Obchodníkům ve Velké Británii se nedaří. Jsou tam už stovky prázdných obchodů. Už po letní olympiádě v Londýně se ukázalo, že naděje obchodníků na rekordní tržby se nenaplnily. Naopak srpnové tržby klesly. A to téměř o půl procenta ve srovnání s předcházejícím rokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britské maloobchodní firmy se v poslední době potýkají s problémy. Přibývá opuštěných obchodů. Britové šetří

Britské maloobchodní firmy se v poslední době potýkají s problémy. Přibývá opuštěných obchodů. Britové šetří | Zdroj: Reuters

Statistická data už v závěru léta ukazovala, že Britové šetří a nemají náladu utrácet. A srpen patřil k nejhorším měsícům pro ostrovní obchodníky. Lidé místo nakupování spíše seděli doma u televizorů a sledovali sportovní přenosy. Velmi slabý byl hlavně prodej nepotravinářského zboží.

Podle průzkumu Sdružení britských maloobchodníků se míra neobsazenosti obchodů v centrech britských měst se v říjnu dostala na nový rekord.

V současnosti je více než jeden obchod z deseti prázdný, což je nejvíce za dobu, kdy se tento údaj sleduje.

Podle sdružení dosáhla míra neobsazenosti obchodů na hlavních ulicích a v obchodních centrech v říjnu 11,3 procenta. Nejvyšší je v Severním Irsku, kde činí až 20 procent.

Krachují přední firmy

V letošním roce zkrachovalo několik předních britských maloobchodních firem. Například prodejce sportovního oblečení JJB Sports, vybavení pro volný čas a kempování Black Leisure, prodejce videoher Game nebo prodej blahopřání Clinton Cards.

Přestože firmy neukončily úplně svůj provoz a nadále prodávají zboží, byly nuceny zavřít stovky obchodů.

Maloobchodní firmy se v poslední době potýkají s problémy, protože disponibilní příjmy zákazníků se snižují kvůli růstu cen, nízkému zvyšování mezd a vládním úsporným opatřením.

Statistika minulý týden ukázala, že maloobchodní tržby v říjnu dál klesly, protože zákazníci omezili nákupy potravin a oděvů. Snížila se tak šance, že by spotřebitelé v posledním čtvrtletí roku mohli podpořit ekonomický růst.

Nakupování v supermarketu | Foto: Reuters

Velké Británii se podařilo v polovině října vymanit z recese. Dá se předpokládat, že se situace zlepší. Ve třetím čtvrtletí vzrostla ekonomika Británie o procento.

Guvernér britské centrální banky při té příležitosti varoval, že hospodářské oživení bude pomalé. Na druhé straně centrální banka začala podporovat ekonomický růst jednak uvolněním měnové politiky a navíc do ekonomiky napumpuje dalších 50 miliard liber. A to se určitě pozitivně projeví. Možná i ve větší chuti lidí utrácet.

Jitka Hanžlová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme