Ve Vídni zdraží jízdenky MHD, předplatné bude ale levnější

Ve Vídni dojde stejně jako v Praze ke zdražení jednorázových jízdenek městské hromadné dopravy. V rakouské metropoli ovšem zároveň výrazně zlevní celoroční předplatné. Magistrát se tím snaží přimět cestující, aby nejezdili tak často autem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňská státní opera

Vídeňská státní opera | Foto: Marie Poláková

Celoroční předplatné bude levnější o celých 85 eur. Ti, kdo veřejnou dopravu využívají každý den nebo skoro každý den, tak značně ušetří oproti těm, kteří se po městě přepravují vozem.

Původní představy přitom byly ještě odvážnější – jízdenka na celý rok měla stát jen 100 eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Berger informuje o reformě cestovních tarifů ve Vídni

Nakonec Zelení přistoupili na realističtějších 365 eur. Jednodenní jízda rozsáhlou sítí vídeňské MHD tak vyjde na jedno euro, tedy asi 24 korun.

Cestování se ale prodraží zahraničním turistům nebo návštěvníkům Vídně. Jednorázová jízdenka bude nově stát 2 eura 10 centů, tedy něco přes 50 korun.

Plán na reformu cestovného vyšel ze strany Zelených, která je od loňského roku koaličním partnerem na vídeňském magistrátu. Kromě zlevnění MHD pro lidi, kteří často cestují, si dali za cíl například rozšiřování cyklostezek.

Vídeň se pyšní jedním z nejlepších systémů městské hromadné dopravy na světě.

Vojtěch Berger, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme