Ve vládě tři varianty řešení sporu o ČNB

Vicepremiér Pavel Rychetský se na pátečním jednání s prezidentem Václavem Havlem ve sporu o jmenování guvernéra České národní banky dohodli, že je třeba se obrátit na Ústavní soud kvůli legitimnosti jmenování šéfa centrální banky. Kabinetu proto dnes Rychetský předloží tři varianty řešení kompetenčního sporu mezi vládou a prezidentem. řekl to v pořadu Českého rozhlasu 1 Otázka dne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havel jmenoval ve středu guvernérem ČNB Zdeňka Tůmu na základě Ústavy, podle názoru vlády je však potřebné, aby tento akt spolupodepsal premiér. Rychetský uvedl, že se s Havlem dohodli, „že by se věc předložila Ústavnímu soudu, ale nikoli jako záležitost konfliktu nad tímto jmenováním, ale jako jasná potřeba řešit kompetenční spory do budoucna“. „To znamená,…, že vláda by nezpochybňovala dosavadní jmenování, ale obrátila by se na Ústavní soud a pan prezident by se dalo říct v uvozovkách připojil s tou naléhavou potřebou to řešit tak, (aby) Ústavní soud zaujal jasné stanovisko,“ řekl vicepremiér v rozhlase. Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček ale včera popřel, že by se na něčem takovém dohodli, Havel se prý na soud neobrátí.

Další variantou možného řešení prý je, že by byl Ústavnímu soudu předložen přímo návrh na zpochybnění jmenování Tůmy. Také je podle něj možné, že že by se tato záležitost neotevírala, „nechť je Ústava vykládána v duchu dosavadních praxí a zvyklostí a vůbec tu záležitost neotevírat“. Obě řešení označil Rychetský za „naprosté extrémy“.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme