Soud povolil textilce Veba Broumov reorganizaci. Dluží přes 800 milionů

Krajský soud v Hradci Králové v úterý povolil řešení úpadku textilní společnosti Veba Broumov reorganizací. Firma by tak měla zachovat výrobu i pracovní místa. Insolvenčním správcem soud ustanovil Josefa Cupku, který v minulosti řídil například konkurz loterijní společnosti Sazka. Vyplývá to z rozhodnutí soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku.

Hradec Králové Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo firmy Veba Broumov

Logo firmy Veba Broumov | Zdroj: Veba Broumov

Veba patří k největším českým textilkám. Ke konci dubna měla 716 věřitelů, kterým dlužila 802 milionů korun.

Soud v úterý také jmenoval tříčlenný prozatímní věřitelský výbor složený z firem Raiffeisenbank, Technické služby Police nad Metují a BV EXPO. Znalcem pro ocenění majetkové podstaty Veby soud ustanovil společnost E&Y Valuations. Věřitelé Veby mají soudu do dvou měsíců přihlásit pohledávky.

Textilka Veba, která vyváží vyhlášený brokát, čelí insolvenci. Za propad může krize v Africe

Číst článek

Do insolvenčního řízení Vebu, která má asi 900 zaměstnanců, poslala 4. května banka Raiffeisenbank, u níž má podnik nesplacené úvěry za zhruba čtvrt miliardy korun.

Veba v závěru června navrhla svůj úpadek řešit reorganizací při zachování výroby. Plán počítá i s tím, že do firmy v rámci reorganizace vstoupí jako investor podnikatel Otakar Moťka. Podniku by měl poskytnout finanční injekci ve stovkách milionů. Moťka v minulosti restrukturalizoval například Sklárny Kavalier nebo strojírny Kovopol v Polici nad Metují.

Věřitelům by podle tvrzení Veby měla reorganizace přinést vyšší návratnost pohledávek, než kdyby byl na Vebu prohlášen konkurz a její majetek rozprodán. Takzvaní zajištění věřitelé, kteří drží pohledávky v souhrnu za 618 milionů korun, by měli při reorganizaci dostat zpět téměř polovinu hodnoty pohledávek. Nezajištění věřitelé by měli získat zpět desetinu.

„Věřím, že se nám ve spolupráci s poradci podařilo připravit z dlouhodobého pohledu robustní a pro všechny věřitele, zaměstnance, naši společnost i celé Broumovsko nejvýhodnější možné řešení," uvedl na konci června finanční ředitel Veby Miloslav Geisler.

Africký brokát

V reorganizačním plánu podle něj hraje hlavní roli výroba stěžejního produktu firmy, jímž je takzvaný africký brokát pro africké trhy. Nově se chce Veba zaměřit na vývoj a výrobu technického textilu využívaného v průmyslu. „Soustředit se budeme ale také na bytový textil, který zde má dlouholetou tradici,“ uvedl Geisler. Veba předpokládá, že předložený plán by měl být schválen a v podstatných částech splněn ještě v tomto roce.

Reorganizace Volkswagenu: Škoda, Seat a VW budou tvořit skupinu Volume, Porsche bude v Super Premium

Číst článek

Moťka by měl při reorganizaci Vebě poskytnout prostřednictvím svých dvou společností úvěrové financování do výše až 50 milionů korun a dále by měl Vebě pomoci profinancovat výrobu až do výše 150 milionů korun.

Dalšími významnými věřiteli po Raiffeisenbank jsou ČSOB s pohledávkou 128 milionů korun, Komerční banka s pohledávkou 113 milionů korun a Citibank s pohledávkou 48 milionů korun. Zajištěné pohledávky má sedm věřitelů, především jde o banky.

Zbylých více než 700 věřitelů má pohledávky nezajištěné, jejich celková výše je 184 milionů korun. Veba uvedla, že nezajištění věřitelé by v případě konkurzu nedostali zpět žádné peníze. Znalec hodnotu likvidních aktiv Veby vyčíslil na 330 milionů.

Veba se do problémů dostala v letech 2015 a 2016, kdy kvůli radikálnímu poklesu prodejů na svém hlavním africkém trhu nebyla schopna plně hradit splátky úvěrů. Z rekordních tržeb v roce 2014 ve výši 2,2 miliardy korun se odbyt podniku do roku 2016 kvůli krizi v Africe propadl na 812 milionů.

Za léta 2015 a 2016 Veba utrpěla souhrnnou ztrátu téměř 300 milionů. Loni tržby zvýšila na 894 milionů a vykázala ztrátu 144 milionů. Hlavními akcionáři Veby jsou prostřednictvím společnosti Incot nejvyšší manažeři podniku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme