Věci veřejné chtějí důchodový fond plně krytý státem

Věci veřejné chtějí vytvořit plně krytý státní fond jako garanci komerčního pilíře důchodů. Fond má být naplněn českými a zahraničními státními dluhopisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Babák (VV)

Michal Babák (VV) | Zdroj: ČTK

Podmínkou ale je, že půjde o země, který mají stejný nebo vyšší rating než Česko. To má podle exministra dopravy Víta Bárty zajistit stabilitu komerčního pilíře i v případě, kdy se jeden ze států dostane do finančních problémů.

„Chceme, aby tady existovala varianta, která by dávala občanovi maximální záruku investovat v druhém pilíři do takového řešení, kdy stát přebírá maximální zodpovědnost za to, že nedojde ke ztrátě finančních prostředků. Státní fond samozřejmě nebude nabízet takovou ziskovost, jako v případě nákupu akcií,“ uvedl Bárta.

Podle ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka by byl tento způsob garance drahý a organizačně náročný. Vyšel by odhadem na jednu miliardu korun a navíc by oslabil státní průběžný penzijní systém.

„Pokud by byl zvolen systém povinného spoření, pak je na místě úvaha o státem zřízeném fondu. Pokud se ale podíváme třeba do Švédska, tak tam státem zřízený fond velmi výrazně narušuje celkové pojetí spořícího pilíře, protože na státní fond se naváže příliš vysoké procento klientů a nezajišťuje to dostatečnou stabilitu spořícího pilíře,“ upozornil Drábek.

Proti zavedení druhého pilíře jsou sociální demokraté. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je pro lidi nevýhodný.

„Buď bude druhý pilíř a pak to nepochybně bude mejdan pro banky a finanční instituce nebo druhý pilíř nebude a pak budou tyto finanční prostředky převážně spravovány státním průběžným systémem. ČSSD nesouhlasí s tím, aby se zde druhý pilíř vytvářel,“ řekl Sobotka.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme