Vedení Barclays zřejmě vědělo o manipulacích se sazbami, míní britští poslanci

Britští poslanci nevěří, že vedení banky Barclays nevědělo o manipulacích s úrokovými sazbami. Pokračují ve vyšetřování skandálu, kvůli kterému dostala banka rekordní pokutu ve výši devíti miliard korun. Před poslanci bude po generálním řediteli banky vypovídat také šéf představenstva. Komise si navíc zřejmě předvolá i manažery dalších bank, které se na podvodech mohly podílet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Diamond, generální ředitel banky Barclays, rezignoval

Robert Diamond, generální ředitel banky Barclays, rezignoval | Zdroj: ČTK

Bývalý šéf banky Barclays Bob Diamond při výpovědi před parlamentní komisí odsoudil jednání zaměstnanců, kteří manipulovali s úrokovými sazbami. Řekl, že byl v šoku, když si četl emaily, ve kterých se obchodníci navzájem povzbuzovali k manipulaci se sazbami za láhev šampaňského.

„Když jsem četl ty emaily od podezřelých zaměstnanců, udělalo se mi špatně. Je to odsouzeníhodné chování, a pokud se mě ptáte, jestli mají být takovéto chování potrestáno - rozhodně. Hned, ještě během vyšetřování, když se ukázalo, že opravdu někteří vědomě hýbali s úrokovou sazbou, konali jsme a nečekali na konec vyšetřování,“ řekl komisi.

„Generální ředitel tvrdí, že o ničem nevěděl, dokud mu to neřekli vyšetřovatelé. To považuji za velmi nepravděpodobné,“ shrnul v televizi CNN dojmy z výpovědi generálního ředitele předseda vyšetřovací komise Andrew Tyrie.

„Vyšetřování pokračuje, ale já, stejně jako mnoho kolegů ve výboru máme pocit, že v Barclays bylo něco naprosto špatně a nějakým způsobem to sahá až k vedení banky - jakkoliv oni tvrdí, že za všechno může jen úzká skupina bankéřů, která jednala na vlastní pěst,“ uvedl Tyrie.

Ondřej Himmer, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme