Vedení Českého Telecomu čekají milionové odměny

Až pět a půl milionu mohou příští rok získat na odměnách členové dozorčí rady společnosti Český telecom. Další desítky milionů dostanou na odměnách manažeři. Na odměny tak firma zřejmě příští rok vydá až 237 milionů korun. Výše odměn se nelíbí politikům. Jak dnes napsaly Hospodářské noviny, odměny schválila valná hromada letos v červnu v rámci takzvaného Kompenzačního plánu. Vypláceny budou jako prémie za úspěšnou privatizaci státního 51procentního podílu ve společnosti. To podle Telecomu znamená pro vedení firmy větší motivaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Nový systém prémií schválila valná hromada Telecomu letos v červnu. Výše odměny bude závislá na tom, jak dokáže vedení firmy zhodnotit akcie. Jak doplňuje mluvčí Telecomu Vladan Crha, částka 200 miliónů je spekulativní a odměny mohou být stejně tak nulové. "Vychází to z vývoje cen ve zhruba tříletém období, takže těžko někdo může předvídat, jak se bude odvíjet cena akcií a celý akciový trh."

Odměny se ale nelíbí politikům, a budou proto žádat vysvětlení. Rozhodnutí považuje za absurdní i šéf resortu informatiky Vladimír Mlynář. "Management firmy a statutární orgány jsou zodpovědny ze zákona všem akcionářům, a to, že jeden z akcionářů - český stát - se rozhoduje prodat své akcie, nevypovídá nic o odměnách managementu firmy," podivuje se ministr.

Jak ale Mlynář upozornil, ministerstvo nemohlo rozhodnutí vedení firmy nijak ovlivnit. "Mimo jiné to zapovídají všechna pravidla Evropské unie, protože Český Telecom je z pohledu ministerstva jedním z operátorů na trhu, a kdyby ministerstvo mělo vliv na přímé rozhodování v Českém Telecomu, tak by to bylo narušení hospodářské soutěže."

Ministr financí Bohuslav Sobotka si k vysvětlení emtodiky odměňování sjednal schůzku s generálním ředitelem a přesedou řpedstavenstva telecomu Gabrielem Berdárem a šéfem dozorčí rady Jiřím Hurychem já vím, že byl schválen motivační program. ale jako ministr, který není členem toho orgánu, neznám paratmetry motivačního programu a teď jsem požádal statutární představitele společnosti, aby mne s těmito parametry seznámili."

Sobotkův náměstek Zdeněk Hrubý je přitom sám členem dozorčí rady Českého Telecomu. Odpovědi na otázku, proč nebyl svým podřízeným už dříve informován o nových pravidlech výpočtech odměn manažerů Telecomu, se Sobotka vyhnul.

Markéta Kaclová, Martin Hromádka, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme