Vedení ČEZu nedostane poprvé od roku 2001 odměny. Akcionáři získají 40 korun za akcii

Členové představenstva a dozorčí rady ČEZ nedostanou odměny z loňského zisku. Rozhodla o tom dnešní valná hromada firmy. Zároveň schválila, že energetický gigant vyplatí svým akcionářům stejnou dividendu jako v minulých dvou letech, 40 korun za akcii před zdaněním. Celkem firma na dividendách z loňského zisku vyplatí zhruba 21,5 miliardy korun, což činí 73 procent z očištěného čistého zisku skupiny za rok 2014. Český stát jako většinový akcionář získá asi 15 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Tantiémy vedení firmy nedostane poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. Návrh na nevyplacení odměn podalo ministerstvo financí, přes něž vlastní zhruba 70procentní podíl ve společnosti český stát.

Od roku 2010 bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. Stejnou částku navrhlo představenstvo k odsouhlasení i tentokrát, návrh však byl zamítnut.

ČEZ je největší česká energetická firma. Skupině loni klesl meziročně zisk o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Samotný ČEZ, a. s., z jehož zisku je vyplácena dividenda, pak snížil zisk asi o pětinu na 20,9 miliardy korun. Zbylý vyplacený podíl tvoří část nerozděleného zisku z minulých let.
Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí je s výsledkem hlasování spokojené. „Ten důvod je logický. V situaci, kdy firmě klesá ziskovost a kdy ohlásila poměrně radikální úsporu nákladů, je pochopitelné podíly na zisku pro orgány splečnosti nevyplácet,“ řekl Českému rozhlasu ředitel odboru strategických majetkových účastí ministerstva financí Petr Blažek.

Předseda dozorčí rady ČEZu Václav Pačes rozhodnutí valné hromady respektuje, postoj ministerstva však podle něj není úplně spravedlivý. „Je pravda, že zisk klesl, a to hodně, ale zdaleka ne tolik jako u jiných velkých evropských energetických společností,“ namítl Pačes.

Nevyplacení tantiém neznamená, že by vedení firmy přišlo o všechny benefity. Například členové představenstva mohou stále využít motivační program na nákup akcií společnosti, který na konci května využil finanční ředitel společnosti Martin Novák.

Podle Hospodářských novin koupil Novák 25. května 100 tisíc akcií firmy za 56,4 milionu korun, aby následně většinu těchto akcií prodal s hrubým ziskem 6,9 milionu korun.

Čistý zisk skupiny ČEZ v prvních čtvrtletích | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme