Vedení ČSA začalo rozdávat výpovědi, palubní personál chce stávkovat

Vedení Českých aerolinií rozdává výpovědi. Menšinový vlastník ČSA, Korean Air, totiž ve středu oficiálně podpořil restrukturalizační plán spočívající ve snižování platů a masivním propouštění. Většina letušek a stevardů chce v reakci na výpovědi stávkovat. ČSA jejich propouštění oznámily už v září a odbory vstoupily do stávkové pohotovosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

Společnost Korean Air zároveň odsouhlasila finanční injekci, která má ztrátové ČSA zachránit.

Mluví se o částce ve výši zhruba 20 milionů dolarů, v přepočtu asi 440 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v ČSA mluvili Zdeněk Kirchner, sekretář CZALPA, a Petr Kováč, investiční bankéř a odborník na letecký průmysl

Navýšení kapitálu Korejci podmínili právě snížením počtu zaměstnanců.

Českému rozhlasu to řekl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Právě on za Český aeroholding po korejských aerolinkách finanční podporu požadoval.

„Je to podmínka de facto hlavního akcionáře, protože poté, co transakce proběhne, stát bude mít jen 20 procent, takže nic jiného nám nezbývá,“ uvedl Babiš.

Stávka zatím není jistá

Stávku na protest proti propouštění už podpořilo 97 procent hlasujících letušek a stevardů.

Jestli se ale skutečně bude v ČSA práce bojkotovat, ještě není jasné.

České aerolinie chtějí v rámci úspor propustit 77 pilotů, 66 administrativních pracovníků a více než 170 letušek a stevardů. V současné době ČSA zaměstnávají 230 pilotů, téměř 270 administrativních pracovníků a téměř 400 palubních průvodčích. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Odborová organizace posádek letadel se několik hodin radila o dalším postupu. Teď vyjednává s představenstvem ČSA.

Piloti zatím stávkovat nemohou. Nejprve by museli podobně jako palubní průvodčí o protestu rozhodnout v hlasování, což zatím nechystají.

„Od majitelů naší firmy chceme garanci, že ti, kteří byli propuštěni dnes, nebo budou propuštěni zítra či do konce měsíce, budou mít přednostní právo se do ČSA vrátit,“ zdůraznil pilot Zdeněk Kirchner, sekretář Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA).

ČSA peníze potřebují

Vedení aerolinek nový postoj Korejců přivítalo. O navýšení kapitálu s nimi totiž jedná už měsíce a dnes získalo písemné potvrzení, že peníze dostane.

České aerolinie je potřebují, protože podle některých analytiků by totiž jinak následující měsíce nepřežily. Konkrétní částku, kterou mají od akcionářů obdržet, ale mluvčí ČSA Daniel Šabík komentovat nechtěl.

Korean Air se bude podílet na navýšení kapitálu ztrátových ČSA

Číst článek

„Co se týká těchto věcí, já bych to nechtěl specifikovat, protože do vypořádání celé transakce nebudeme sdělovat další podrobnosti,“ řekl Šabík.

ČSA má tři akcionáře - Český aeroholding vlastněný státem drží necelých 54 procent, Korean Air 44 procent a přes dvě procenta má Česká pojišťovna.

Simona Bartošová, kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme