Vedle zlata, platiny a diamantů se dá spolehlivě investovat také do hodinek

V době krize hledají lidé způsob, do čeho uložit své úspory, aby o ně nepřišli. Strach z inflace, která znehodnocuje naspořené peníze, je v našich myslích stále přítomný. Spolehlivými investicemi jsou zlato, platina nebo diamanty. Poslední dobou je také stále větší hit investovat do hodinek. Místo zlata tak plní trezory zvláštní a výjimečné chronometry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hodinky

Hodinky | Foto: stock exchange

Hodinky ovšem mají podobně jako známky tu zvláštnost, že je sbírá mnoho nadšených obdivovatelů, a tak cena vybraných kousků může růst závratně vysoko.

Jako investice se mohou zhodnotit nejen v horizontů desítek let, ale i během několika dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Jitka Hanžlová zjišťovala, do kterých hodinek se nejvíce hodí investovat

Nejvýhodnější je investovat do takových hodinek, které jsou něčím zvláštní. Podle Michala Achremenka, spolupracovníka časopisu Watch Magazine, jde o unikáty, kterých je na celém světě jen několik, nebo které mají mnoho funkcí.

Zajímavostí jsou například hodinky, které obsahují zařízení zvané tourbillon, které překonává zemskou tíži. Některé strojky také dokáží ukazovat noční oblohu přesně tak, jak ji vidíme nad sebou, či správné datum až do roku 2500, aniž by je hodinář musel seřizovat.

U hodinek není příliš důležité, zda jsou ze zlata, z platiny nebo zda jsou na nich diamanty. To tvoří podle Michala Achremenka jen deset procent jejich hodnoty. „Podstatnou část ceny tvoří právě vnitřek, na který nevidíme.“

Investičně zajímavé jsou rovněž hodinky, které patřily někomu významnému. Například ty, které nosil Albert Einstein, se vydražily za 596 tisíc dolarů. Odhadní cena přitom byla 35 tisíc.

Zatímco například zlato má určitou objektivní hodnotu, kterou určuje cena na světové burze, pro stanovení ceny hodinek neexistují objektivní kritéria. Vždy záleží jen na tom, kolik je za ně ochoten kupec zaplatit.

Jitka Hanžlová, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme