Vejce by nemělo stát víc než pět korun, říká šéf Agrární komory

Někteří obchodníci zneužívají podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvyšují své marže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce (ilustr. obr.)

Vejce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Velkochovatelé nosnic prý momentálně dostávají za jedno vejce maximálně tři koruny a 50 haléřů. Spravedlivá cena v obchodě by proto neměla překročit pět korun, říká Veleba.

V některých obchodech se přitom vejce prodávají i za sedm korun za kus. Obchodníci ale tvrdí, že od prosince stoupla od začátku roku až o 90 procent cena, za kterou jim farmáři vejce prodávají.

„V loňském roce byla podle Českého statistického úřadu cena dodavatelů, to znamená farmářská cena, 1,43 koruny a spotřebitelská cena, za kterou prodávaly řetězce, byla o 61 procent vyšší. Takže jistě je pravda, že dodavatelé zvýšily z 1,43 koruny ne o 90 procent, ale pravděpodobně ještě víc na 3,50 koruny,“ připomněl Jan Veleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Agrární komory Jan Veleba mluví o ceně vajec ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Čeští chovatelé, a zejména malochovatelé, začnou podle něj zvyšovat produkci. Připomněl, že Česká republika nyní dováží 22 procent vajec.

„Chov slepic je a bude lukrativní odvětví a bude tady návrat k českým chovům bude tady návrat k české produkci a hlavně – a to je podle mého názoru nejlepší výsledek průšvihu, který se stal – čeští spotřebitelé zkrátka a dobře se vrátí k české produkci. A možná, že i čeští politici si uvědomí, že možná to české zemědělství má nějaký smysl, a že by se jím mohli možná zaobírat po x letech,“ řekl Jan Veleba.

Zdražení vajec způsobil pokles produkce, protože v Evropské unii začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích.

Renáta Prátová, Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme