Vejce z pultů nezmizí, válka o ceny skončila dohodou

Pro některé supermarkety se dnes zastaví dodávky vajec. Nedostatek této potraviny ve velkém ale zatím nehrozí. Největší producenti se totiž s většinou obchodních řetězců nakonec přece jen dohodli na nákupních cenách, přijatelných pro obě strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vejce

vejce | Foto: Zlatá vejce

Producenti reprezentující přibližně 70 procent z objemu dodávek vajec do obchodní sítě hrozili od sprpna zastavením zásobování kvůli tomu, že nákupní ceny podle nich dlouhodobě neodpovídaly výrobním nákladům. "Doposud se na vejcích prodělávalo, tahle situace byla už rok a půl špatná," potvrzuje předseda představenstva druhého největšího producenta vajec v zemi, firmy Zlatá vejce Juraj Schummer.

Například jeden z největších jihomoravských producentů Statek Pohořelice podle jednatele Zdeňka Koubka prodává jedno vejce za cenu o dvacet haléřů nižší, než jaká by pokryla alespoň výrobní náklady. Vyvážet prý ale mají kam. "Odbyt máme zajištěn v zemích Evropské unie, v současné době poptává Belgie, Holandsko, Německo, severní Itálie i Francie," potvrzuje.

Společnost Zlatá vejce se nakonec nedohodla na nákupních cenách pouze s jedním nejmenovaným velkým obchodním řetězcem. Konkurenční firma Česká vejce, tuzemská jednička v produkci vajec, se dvěma. "Vejce, které se dodávají do supermarketů, to jsou vejce nejčerstvější, první jakosti, zabalené na přání zákazníka, tak podle našeho názoru by měli zaplatit při současných cenách vstupů minimálně přes dvě koruny," vysvětluje důvody místopředseda představenstva Českých vajec František Novák

Přestože producenti vajec odmítli podrobnosti cenových dohod s obchodníky upřesnit, jsou s nimi spokojeni. "Dá se říct, že je to první krok, kdy se to dostalo na nějakou úroveň, takže pro nejbližší období by měla být spokojenost," potvrzuje Juraj Schummer ze společnosti Zlatá vejce.

Vladan Dokoupil, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme