Velcí investoři utíkají kvůli obavám z klíčových zemí eurozóny

Velcí světoví investoři se kvůli obavám z dluhové krize vyhýbají některým klíčovým zemím eurozóny. Penzijní fondy nebo investiční společnosti už z Francie, Itálie a Španělska stáhly asi 100 miliard eur, tedy zhruba 2,5 bilionu korun. Vyplývá to z odhadů bank, které zveřejnil britský deník Financial Times. Útěk investorů může dál vyhrotit evropskou dluhovou krizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize eurozóny

Krize eurozóny | Foto: ČTK/AP, Michael Probst | Zdroj: ČTK

Velcí světoví investoři se bojí nakupovat francouzské, italské a španělské dluhopisy. Za odstrašující příklad prý považují Řecko, které po dohodě evropských lídrů nedávno škrtlo velkou část z toho, co mu investoři půjčili.

Francouzské, italské a španělské dluhopisy tak ve zvýšené míře nakupují hlavně domácí banky z těchto zemí. těm ale postupně docházejí peníze, které by na takové nákupy mohly použít. Patrné je to hlavně v případě Španělska: úroky z jeho dluhopisů se i proto dostaly na nejvyšší úroveň od loňského prosince, kdy dluhová krize vrcholila.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme