Rafaj: Obáváme se, že nárůsty budou po Velikonocích větší. Firma je dneska bezpečnější než běžný život

Desetina zaměstnavatelů se setkala s tím, že jejich zaměstnanci odmítli v práci podstoupit testy na koronavirus. Vychází to z průzkumu Hospodářské komory mezi 565 zaměstnavateli s víc než 50 zaměstnanci. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj Radiožurnálu řekl, že v takovém případě se jedná o překážku na straně zaměstnance. Podle průzkumu je povinné testování pro firmy nejen nákladné, ale často i složité.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Rafaj

Jan Rafaj | Zdroj: Heimstaden

Máte stejné informace? Opravdu někteří zaměstnanci odmítají testy na koronavirus?
Ty případy se určitě stávají. Nemáme tak široký vzorek, jako popisuje Hospodářská komora. Jinými slovy, v našich firmách jsou to skutečně jenom ojedinělé případy, kdy zaměstnanci odmítají. Většinou se nám daří rozhovorem s nimi – často máme také odbory ve firmách, které s takovými zaměstnanci pracují – vysvětlit, že kromě toho, že to může být trochu nepříjemné, to žádná další rizika nemá. Naopak je to pozitivní pro celé okolí. Takže většinově to umíme řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor Petra Krále s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Janem Rafajem o testování ve firmách

I když po tomto rozhovoru přece jen nejsou zaměstnanci přesvědčeni k tomu, že mají jít k testu, tak k němu nejdou. Co potom dělá firma? Jak to s nimi pak řeší?
Jak nás na to upozornila už usnesením vláda a potom i debata s ministerstvem práce a sociálních věcí a s ministerstvem zdravotnictví, tak jsme se sjednotili na názoru, že se jedná o překážku na straně zaměstnance. To znamená, že zaměstnanec nemůže vstoupit do práce, nemůže vykonávat práci a nepřináleží mu za to mzda. Debata je i o tom, jestli z toho mohou plynout další důsledky.

Jak je to s dostatkem, nebo nedostatkem testů v Česku tak, aby firmy pokryly povinné testování svých lidí?
Myslím si, že není zásadní problém, že by testy nebyly. Dovedu si ale představit, že když si je objedná – zejména menší firma – od někoho, kdo expeduje velkým firmám, tak může potom déle trvat, než testy přijdou. Takže spíš k takovým věcem dochází a zaznamenáváme, že se prodlužují dodací lhůty.

Smejkal navrhne vládě zavření průmyslu přes Velikonoce. Pomohlo by to k poklesu nakažených

Číst článek

Jednáme s vládou zejména o tom, abychom si jasně sdělili, které testy jsou kvalitní a které jsou méně kvalitní. Nemyslíme si, že by byl na trhu úplně nedostatek testů, ale spíše bychom teď měli umět rozlišit plevel od zrna. Říct si, jaké testy mají schopnost odhalit koronavirus daleko vyšší než jiné.

Vláda bude v pondělí probírat další testování ve firmách – nařízení testů ve společnostech do deseti zaměstnanců a testování ve velkých firmách jednou za pět dní nebo dvakrát v týdnu. Souhlasíte s častějším testováním? A dokázaly by si to firmy zorganizovat?
Je to velmi složité, velmi komplikované, pokud si představíte zejména velké firmy, které mají třeba směnové režimy, kdy lidé pracují třeba po sobě noční směny, pak mnoho dnů nejsou ve firmě. To znamená, že zajistit testování už jednou týdně byla poměrně velmi složitá logistická akce. Proto si myslím, že je správné, aby se především rozšířil celý okruh testovaných zaměstnanců i na menší, protože záměrem je testovat plošně co nejvíce lidí, a ne ve větších frekvencích.

Navíc si musíme uvědomit, že máme před sebou dva zkrácené týdny – příští a přespříští budou týdny, které budou mít méně pracovních dnů – takže zejména pro firmy, které nemají pracovní režimy nebo nejedou nepřetržitě, by na to měly ještě méně času. A stále se opakovaně ukazuje to, že firmy, které dodržují pravidla, jsou daleko větší prevencí než samotné testování. Právě u firem, které velmi striktně dodržují pravidla, tak výsledky testování, respektive záchyty pozitivních jsou výrazně menší.

Levínský: I ten 1,5procentní záchyt pozitivních ve firmách je obrovský, nemůžeme to bagatelizovat

Číst článek

Rada vlády pro zdravotní rizika možná doporučí zavřít okolo Velikonoc na několik dní průmyslové podniky. V České televizi to řekl člen rady a hlavní epidemiolog pražského IKEMu Petr Smejkal. Podle něj „kdybychom k Velikonocům přidali pár dní, tak efekt na sražení virové nálože v populaci by byl významný a hodně by to pomohlo“. Jak vy se k tomu za průmysl stavíte?
Kromě toho, že by to byly obrovské, ale obrovské ekonomické ztráty pro Českou republiku, tak si musíme položit otázku, jestli by to skutečně ten efekt přineslo. Firmy, které testují dlouho – třeba i firma, kterou řídím já – a začaly právě už po Vánocích, tak ukazují, že právě po svátcích, kdy se lidé setkávají a vláda tomu neumí zabránit, se spíš nárůst zvyšuje. To znamená, spíše se obáváme toho, že naopak po Velikonocích nárůsty budou větší.

Lehce s nadsázkou se dá říct, že dneska je firma daleko bezpečnější místo než soukromý běžný život, protože ve firmě musíte mít celých osm hodin všechny ochranné pomůcky, roušku, držet rozestupy, testovat se, zatímco v soukromém životě, pokud budete pořádat nejrůznější sousedská a přátelská setkání a nepoužívat ochranné prostředky, tak je to daleko větší riziko. Takže se spíše obáváme, že po Velikonocích nám ještě vzroste to číslo.

Petr Král, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme