Obchodníci zavřou až na Velikonoční pondělí, na Velký pátek čekají nejvyšší tržby

Velikonoce jsou pro obchodníky druhým nejdůležitějším svátkem roku. Po Vánocích lidé během nich utrácí největší částky, a to hlavně za jídlo a pití. Loni lidé podle evidovaných tržeb EET na zelený čtvrtek utratili v obchodech 16 milionů korun. Na Velký pátek 9 milionů korun. V pátek tržby bývají nejvyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na náměstí v Hranicích v Olomouckém kraji měli loni kraslicovník

Na náměstí v Hranicích v Olomouckém kraji měli loni kraslicovník | Foto: Tomáš Frait / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Velcí obchodníci budou mít i letos na Velký pátek otevřeno. Zavřít musí dle zákona až na velikonoční pondělí. I o svátku si ale lidé můžou nakoupit nejen potraviny ale i další zboží v e-shopech.

Velikonoční kontroly na silnicích. Policisté budou dohlížet na rychlost i alkohol

Číst článek

Podle průzkumu společnosti Nieslen roste zájem před Velikonocemi kromě barev na vejce i o čokoládové výrobky, droždí, mražené masové produkty, majonézy a o všechno zboží, které je potřeba na pečení. Tedy třeba cukry, šlehačky nebo vejce.

Některé domácnosti si ale typické velikonoční pečivo objednávají, obchodníci zaznamenávají až 50tiprocentní nárůst objednávek na hotové beránky a mazance. Zájem mají Češi i o alkohol, zejména o hořké bylinné likéry, whiskey, rumy nebo šumivá vína.

Vejce i pštrosí

Podle posledního průzkumu společnosti STEM/MARK víc než 2/3 nakupujících dbají na to, aby kupovaná vejce pocházela z českých chovů. A to bez ohledu na cenu. Upřednostňují je tedy před těmi polskými. Pokud si ale mají zákazníci vybrat mezi vejci z klecových chovů nebo od nosnic v halách, tak 60 procent lidí tyto rozdíly neřeší.

Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek. Poznejte velikonoční zvyky den po dni

Číst článek

Většina velkých obchodníků vyhověla ochráncům zvířat a nejpozději do roku 2025 přestane vejce od slepic z klecových chovů prodávat úplně. Hlavním důvodem je častá velmi špatná životní situace slepic.

Podle poslední statistiky Českého statistického úřadu vyjde jedno vejce v průměru na 3 koruny a 30 haléřů. Díky slevovým akcím vejce ale lidé mohou koupit i levněji - v některých případech i za korunu a 60 haléřů.

Letos byl podle online prodejce Košík.cz i velký zájem o pštrosí vejce, která zákazníci vykoupili během pár dní.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme