Londýn při tvrdém brexitu nebude na hranici kontrolovat zboží z Irska, Rozšíří i seznam věcí bez cla

Britská vláda v případě neřízeného brexitu ponechá zboží mířící z Irska do Severního Irska dočasně bez kontrol a předejde obávanému zavedení tvrdé hranice mezi oběma částmi ostrova. Londýn zároveň rozšíří seznam zboží dováženého ze zemí mimo EU, které nebude podléhat clům. Kabinet premiérky Theresy Mayové zveřejnil tato opatření před hlasováním Dolní sněmovny o odchodu Británie z unie bez dohody.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přestože si většina Britů zvolila odchod z EU, před budovou parlamentu v Londýně se sešla řada odpůrců brexitu.

Velká Británie by unii měla opustit koncem března. Ilustrační foto | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Dva týdny před plánovaným termínem brexitu přišla podle stanice BBC britská vláda se sérií „striktně dočasných a jednostranných“ kroků, které mají mimo jiné předejít růstu napětí v historicky neklidné oblasti mezi oběma částmi rozděleného irského ostrova. Londýn nebude zavádět na irské hranici žádné celní kontroly. U zboží, které bude nově podléhat clům, zatím ponechá jeho registraci a placení zcela na firmách, jež je budou do Severního Irska dovážet.

Prohra o 149 hlasů. Britský parlament opět neschválil brexitovou dohodu Theresy Mayové

Číst článek

Zavedení hraničních kontrol měla v rámci dojednané brexitové dohody zabránit takzvaná irská pojistka, která ovšem byla v úterý pro britské poslance zásadní překážkou pro schválení dohody o podmínkách brexitu jako celku.

Mayová byla v Dolní sněmovně již podruhé výraznou většinou poražena a nechá poslance hlasovat o tom, zda chtějí evropský blok opustit bez jakékoli dohody. Ekonomové i většina politiků označuje tento scénář za velkou ránu pro britské hospodářství.

,Naprosto katastrofální‘

Irská ministryně pro evropské záležitosti Helen McEnteeová ve středu v reakci na dočasný plán Londýna zdůraznila, že brexitová dohoda přesně toto opatření obsahuje. Irsko nadále nechystá žádné kontroly na své severní hranici, prohlásila podle agentury Reuters.

Zboží, které z Irska poputuje do Británie jiným směrem než přes pevninskou hranici, však bude podle Londýna podléhat celním kontrolám. McEnteeová uvedla, že například cla na hovězí maso či mléčné výrobky budou pro irské zemědělce „naprosto katastrofální“.

Kabinet Mayové před svým středečním zasedáním rovněž uvedl, že 87 procent zboží dováženého ze zemí mimo unii nebude podléhat clům, zatímco v současnosti je to v rámci unijních pravidel 80 procent.

Mezi produkty, za něž vývozci Londýnu platit cla budou, je například maso, některé mléčné výrobky či další potraviny. Vztahovat se budou rovněž na dovoz aut. Bez cel však podle BBC zůstane import autodílů z unijních zemí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme