Britská ekonomika oslabila poprvé od roku 2012. Za poklesem stojí obavy z přípravy na brexit

Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí oslabila o 0,2 procenta oproti předchozím třem měsícům a vykázala tak první pokles od roku 2012. V tomto vývoji se zrcadlí hromadění zásob před původním, březnovým, termínem odchodu Británie z Evropské unie v prvním kvartálu i předtucha nesnází při přípravě na brexit 31. října. Vyplývá to podle agentury Reuters z pátečních údajů britského statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

britský ministr financí Sajid Javid

„Vláda je odhodlána poskytnout lidem a podnikům v brexitu jistotu,“ uvedl ministr financí Javid. | Foto: LT | Zdroj: Reuters

Vývoj hrubého domácího produktu tak nedosáhl očekávání, analytici v průzkumu agentury Reuters předpovídali stagnaci. V meziročním porovnání se hospodářský růst ve druhém čtvrtletí snížil na 1,2 procenta z 1,8 procenta v prvním kvartálu, a byl tak nejslabší od počátku roku 2018.

Britská měna na zprávu zareagovala poklesem, před polednem ztrácela na dolar 0,2 procenta na 1,2109 dolaru, euro na ni přidávalo 0,4 procenta na 0,9252 libry.

Britský úřad varuje před brexitem bez dohody. Země se může propadnout do recese, uvedl

Číst článek

Vzhledem k tomu, že vláda premiéra Borise Johnsona se zavázala opustit Evropskou unii 31. října bez ohledu na to, zda dokáže zajistit novou dohodu, vyhlídky do konce letošního roku jsou obzvláště nejisté.

Světová ekonomika rovněž zpomalila, z velké části kvůli obchodnímu konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou.

Britská centrální banka minulý týden předpověděla, že růst v současném čtvrtletí zrychlí jen mírně na 0,3 procenta a že růst za celý rok zpomalí na 1,3 procenta.

Jistota v brexitu

Britský ministr financí Sajid Javid ke zprávě statistiků řekl, že základy britské ekonomiky jsou silné a že období bylo náročné celkově pro globální ekonomiku. „Toto období je náročné napříč globální ekonomikou, v mnoha zemích se růst zpomaluje. Ale základy britské ekonomiky jsou silné – mzdy rostou, zaměstnanost je na rekordně vysoké úrovni a my předpovídáme, že letos porosteme rychleji než Německo, Itálie a Japonsko,“ uvedl Javid v prohlášení. „Vláda je odhodlána poskytnout lidem a podnikům v brexitu jistotu – proto je nám jasné, že Británie 31. října Evropskou unii opustí,“ dodal.

Podle ekonoma společnosti PwC Mika Jakemana však není pochyb o tom, že ekonomika stagnuje. Krize spjatá s brexitem a nejistý globální výhled drží Británii ve třetím čtvrtletí „nůž na krku“, prohlásil. Jen v červnu byl meziroční růst na úrovni jednoho procenta nejslabší od srpna 2013.

Britská ekonomika v dubnu prudce poklesla. Výroba aut se propadla nejvíce od roku 1995

Číst článek

Z předchozích údajů byly již patrné značné problémy výrobního sektoru, když výrobci automobilů kvůli plánovanému březnovému brexitu přeložili na dřívější dobu každoroční roční odstávky. Červnová data z výroby však byla také nečekaně špatná a produkce za čtvrtletí se snížila nejrychlejším tempem od začátku roku 2009.

Od června 2016, kdy Britové v referendu rozhodli o odchodu země z Evropské unie, britská ekonomika zpomaluje, roční růst klesl z více než dvou procent před referendem na loňských 1,4 procenta.

Páteční data ukázala, že podnikatelské investice se ve druhém kvartálu snížily o 0,5 procenta, zatímco ekonomové očekávali pokles o 0,3 procenta. Výdaje domácností, které jsou oproti podnikatelským investicím odolnější, ve čtvrtletí stouply o 0,5 procenta díky poklesu nezaměstnanosti a růstu mezd.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme