Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí rekordně vzrostla. Nesmazala ale propad způsobený covidem

Ekonomika ve Spojeném království ve třetím čtvrtletí stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 15,5 procenta, a dostala se tak z recese způsobené šířením nového koronaviru. Oznámil to ve čtvrtek britský statistický úřad. Návrat k růstu přišel po šestiměsíčním poklesu, který způsobila první plošná karanténa. Rekordní růst v uplynulém čtvrtletí ale zatím nesmazal propad způsobený pandemií. Ekonomika je stále o 8,2 procenta níže.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská libra (ilustrační foto)

Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 15,5 procenta, a dostala se tak z recese způsobené šířením nového koronaviru (ilustrační foto) | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Analytici upozorňují, že britské hospodářství v posledním čtvrtletí roku znovu klesne, a to vlivem obnovené plošné uzávěry. Ta byla kvůli dalšímu růstu počtu nově nakažených koronavirem zavedena 5. listopadu a má skončit 2. prosince.

Spojené království se potýká s rekordním státním dluhem. I kvůli koronaviru přesáhl dva biliony liber

Číst článek

V září se hrubý domácí produkt (HDP) meziměsíčně zvýšil o 1,1 procenta. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že růst dosáhne 1,5 procenta.

Velká Británie má šestou největší ekonomiku na světě. Minulý týden britská centrální banka uvedla, že hospodářství Spojeného království letos patrně klesne o rekordních 11 procent.

Na příští rok centrální banka prognózuje zvýšení HDP o sedm procent. Po zprávách o nadějné vakcíně na covid-19 by však mohl být růst britského hospodářství příští rok výraznější.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme