Velká Británie zažívá nejdelší pokles životní úrovně za více než 60 let, trvat má až do roku 2020

Británie směřuje k nejdelšímu propadu životní úrovně od začátku měření v 50. letech minulého století. Příjmy britských domácností mají dokonce postupně klesat ještě déle, i když ne tak prudce jako po poslední finanční krizi. Vyplývá to z analýzy britského výzkumného střediska Resolution Foundation, o níž informuje list The Independent.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská libra (ilustrační foto)

Britská libra (ilustrační foto) | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Propad příjmů má nepřetržitě trvat bez jednoho čtvrtletí celých pět let – od roku 2015 do roku 2020. Nejslabší třetina domácností přijde do konce funkčního období parlamentu (v roce 2022) o zhruba 715 liber (přibližně 20 400 Kč) ročně, zatímco nejbohatší třetina vydělá navíc v průměru o 185 liber, tedy asi o 5300 korun. Zvýší se tak i nerovnost mezi občany.

Průzkum: Češi myslí na sebe, zajímá je zdravotnictví a životní úroveň. Evropská unie už ale tolik ne

Číst článek

Podle šéfa výzkumného střediska Torstena Bella se odhaduje, že britské domácnosti jsou teprve „v rané fázi nejdelšího období nepřetržitého poklesu disponibilních příjmů za více než 60 let – delšího než po finanční krizi“.

V roce 2022 bude britské hospodářství o 42 miliard liber (1,2 bilionu Kč) menší, než se původně očekávalo. Může za to slabý ekonomický růst v nadcházejících letech. Ministr financí Philip Hammond ve středu při představování nových rozpočtových opatření při této příležitosti také oznámil, že vláda vynaloží na podporu ekonomiky 25 miliard liber (přibližně 714 miliard Kč).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme