Velké banky hrozí kvůli nové dani stěhováním z Londýna

Blížící se volby v Británii ohrožují statut Londýna coby globálního finančního centra. Tvrdí to alespoň někteří analytici, kteří tak reagují na zveřejněný plánovaný rozpočet vládnoucí labouristické strany. Jeho součástí je totiž i jednorázová daň ve výši 50 procent na platy všech bankéřů, kteří si letos přijdou na více než 25 000 liber - tedy něco přes 700 000 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce | Foto: Fotobanka stock.xchng

To se nelíbí bankám, které za své zaměstnance mají desátek v celkové výši 550 milionů liber zaplatit. Podle nich je tento krok populistickým gestem, které má stranu před blížícími se volbami zviditelnit, a hrozí i proto odchodem z Londýna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stěhování velkých bank z Londýna mluvil na Rádiu Česko děkan Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Podle děkana Fakulty financí a účetnictví pražské Vysoké školy ekonomické Petra Dvořáka je možné, že některé banky z Londýna odejdou, nemyslí si ale, že by šlo o masivní odliv:

"Může to mít určitý vliv. Banky, které mohou snadno přesunout svá sídla do jiných zemí, to mohou udělat. Důležitou věcí ale je, že Londýn je stále významným finančním centrem. Nicméně finanční svět je dnes už tak silně propojen, že možná není důležité být fyzicky v Londýně, jak to bylo před nějakou dobou. I tento faktor v tom může hrát roli."

Ekonomové zároveň očekávají přesun některých bank do Hongkongu, díky růstu čínské ekonomiky. Podle Dvořáka se dají očekávat takové přesuny, ale půjde spíše o dlouhodobější změny:

"Myslím si, že tradiční země a regiony se nebudou chtít této role vzdát. Já osobně nejsem přesvědčen o tom, že bude masivně docházet k tomu, že by se finanční centra přesouvala do jiných teritorií. Pokud k tomu bude docházet, tak to bude velmi pomalý proces a možná budeme spíše svědky toho, že se trochu změní podstata finančních center a jejich role."

Dvořák ještě dodává, že v současné době jsou předpovědi týkající se ekonomického vývoje navíc velmi ošidné.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme