Velké firmy jdou proti živnostníkům. Chtějí zvýšit odvody a omezit paušály

Zvýšit živnostníkům odvody na dvojnásobek navrhuje vládě Svaz obchodu a cestovního ruchu. Chce také omezit výdajové paušály, u kterých prý často dochází k jejich zneužívání, a různí podnikavci se tak vyhýbají placení daní. Drobní podnikatelé tvrdí, že se je velké firmy, hlavně obchodní řetězce, snaží poškodit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živnost. Ilustrační foto.

Živnost. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Svaz obchodu a cestovního ruchu navrhuje výrazně zpřísnit podmínky pro drobné podnikatele.

Minimální sazby sociálního a zdravotního pojištění by se jim podle návrhu měly zvýšit na dvojnásobek, tedy sedm až osm tisíc korun měsíčně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velké firmy jdou proti živnostníkům, chtějí zvýšit odvody a omezit daňové paušály. Více redaktor Tomáš Medek

Dále pro živnostníky požadují zavedení registračních pokladen a omezení daňových paušálů u osob samostatně výdělečně činných.

Podle prezidenta Svazu obchodu Zdeňka Juračky je cílem návrhů zrovnoprávnit podmínky pro zaměstnance a živnostníky, kteří teď státu odvádějí podstatně méně.

„Proč dnes utíká sousta zaměstnanců od OSVČ? Proč se dělá švarcsystém? Je to nezdravý jev a hlavním důvodem těchto pohybů je vyhnout se placení daně úplně nebo ji zkrátit. Totéž se týká placení sociálního a zdravotního. Čili náš cíl je narovnat tento stav,“ říká Juračka.

Daňové paušály také zneužívají například velké advokátní kanceláře, které mají obrat stovky milionů, a přesto paušály uplatňují.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka by navrhovaná opatření celkem do státní pokladny mohla přinést 10 až 20 miliard korun.

„Oproti současnému stavu by zaplatili asi dvojnásobek, pokud jde o pojistné. Nicméně už v současné době je evidentní, že pojistné v případě osob samostatně výdělečně činných je poměrně nízké. Když se podíváme třeba na řemeslníka, který vykáže příjmy jeden milion korun, tak na pojistném odvádí necelých pět procent, takže se pohybujeme v částce 50 tisíc z milionu,“ upřesnil Dufek.

Chtějí nás obětovat, tvrdí živnostníci

Živnostníci tvrdí, že se je velké firmy snaží poškodit a chtějí obětovat malé podniky, aby se v rámci rozpočtových opatření nezvyšovaly firemní daně.

Asociace malých a středních podniků je proti omezování daňových paušálů. Souhlasí ale s tím, aby paušály mohly uplatňovat jen firmy do obratu pět milionů korun a ty s vyšším obratem vedly normální účetnictví. Zabránilo by se tak jejich zneužívání.

Výdajové paušály využívá v Česku necelá polovina z jednoho milionu živnostníků, tedy asi 460 tisíc lidí.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme