Velké obchodní řetězce letos na Štědrý den zavřou dřív

Většina velkých obchodních řetězců letos přistoupila na požadavek odborářů na zkrácení prodejní doby na Štědrý den. Zatímco loni byly supermarkety otevřené do šestnácté hodiny, letos budou zavírat už ve čtrnáct hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Odbory letos přišly s požadavkem, aby se velké obchodní řetězce nepředháněly v tom, který z nich bude mít na Štědrý den otevřeno déle. Většina obchodníků jim vyhověla, i když omezovat prodejní dobu se jim příliš nechce. Letos totiž kvůli klesajícím útratám spoléhají na Vánoce víc než jindy.

"Aby se personál, což jsou hlavně ženy, dostal na Štědrý den domů tak, aby stihnul štědrovečerní večeři a rodinná pohoda zůstala zachována. Otevírací doba nesouhlasí s provozní dobou a když byla například do šestnácti hodin, zaměstnanci museli v práci zůstat do sedmnácti," vysvětluje předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař, proč s návrhem odboráři přišli.

Ahold neustoupil

Smůlu mají ale zaměstnanci obchodů, které provozuje společnost Ahold. Ty budou, stejně jako loni, zavírat až v 16 hodin. Řetězec to zdůvodnil tím, že chce vyjít vstříc zákazníkům, kteří nakupují na poslední chvíli.

Skoro všechny obchodní řetězce i nákupní centra budou zavřené 25. prosince a 1. ledna. Část ze supermarketů a hypermarketů otevře 26. prosince. Prodejny v obchodních centrech ale většinou až o den později, pak už odstartují povánoční výprodeje. Prodejní doba bude kratší také na Silvestra, kdy většina obchodů zavírá mezi 15 a 18 hodinou.

Otevírací dobu obchodů o svátcích u nás neomezuje žádný zákon. V okolních zemích je legislativa daleko přísnější. V Německu nebo Rakousku musí mít o vánočních svátcích řetězce zavřeno.

Levice se u nás sice před čtyřmi roky pokoušela zakázat prodej o svátcích, pro svůj návrh ale nezískala ve sněmovně podporu. Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by obchody přišly o zákazníky a musely by propustit část zaměstnanců. Odbory teď chtějí diskusi ohledně zkrácení prodejní doby o svátcích opět otevřít.

Tomáš Medek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme