Velké podniky se bouří kvůli zdražování elektřiny. Hrozí odchodem do ciziny

Odliv průmyslové výroby z Česka, zavírání velkých průmyslových firem či tisíce lidí bez práce. Takové scénaře mohou vzniknou kvůli zdražování elektřiny. Shodli se na tom v Ostravě zástupci velkých průmyslových svazů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izolátory v rozvodně

Izolátory v rozvodně | Foto: Comstock Images

V příštím roce stoupne cena elektřiny pro odběratele téměř o polovinu. Příčinou je právě podpora zelené energie.

Stát by takto měl získat přes 44 miliard korun. Například pro hutě nebo chemické provozy je to ovšem více než polovina čistého ročního výdělku. Takové náklady jsou podle Jana Světlíka z ostravského holdingu Vítkovice největší v celé Evropě.

„Francouzský či německý podnik má dnes náklady deset až padesátkrát nižší než má český podnik. Navíc, sedmdesát procent českého průmyslu vlastní zahraniční investoři,“říká Světlík.

Ti pak většinou mají globální síť a své fabriky, a mohou tak přesunout výrobu. „To rozpuštění českého průmyslu již vlastně probíhá, průmysl vyženeme z České republiky jenom jednou,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrozí odliv českého průmyslu? Bléže na toto téma hovoří z Ostravy redaktor Martin Knitl

Ztráta schopnosti konkurence českých firem je podle průmyslníků již teď údajně špatná, navíc pro mezinárodní firmy již Česko nemá velký smysl do budoucna. To zejména na Ostravsku může znamenat vyšší nezaměstnanost.

Průmyslníci se proti zdražování elektřiny brání a protestují proti dalším miliardám, které musí zaplatit jako podporu obnovitelných zdrojů energie. Poslali proto premiérovi otevřený dopis, ve kterém navrhují zastavit růst cen. Chybějící sumu poté poté navrhují dorovnat ze státních zdrojů.

Nabízí například možnost sáhnout do výnosů z prodeje takzvaných emisních povolenek, tedy odpustků, za které mohou továrny vypouštět do ovzduší skleníkové plyny.

Vůle vyjít firmám vstříc je však podle průmyslníků velmi malá, hlavně na těch nejvíce zodpovědných ministerstvech.

Martin Knitl, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme