Velké řecké banky dostaly finanční pomoc 18 miliard eur

Nemocné řecké banky dostaly finanční vzpruhu ve výši 18 miliard eur, tedy v přepočtu asi 457 miliard korun. Oznámilo to řecké ministerstvo financí. Peníze si rozdělily čtyři největší řecké bankovní domy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové z obav z návratu k drachmě vybírají peníze z bankovních účtů

Řekové z obav z návratu k drachmě vybírají peníze z bankovních účtů | Zdroj: Reuters

O rekapitalizaci bank rozhodla ještě předvolební úřednická vláda Lukase Papadimose. Řecké banky neměly peníze a nepůjčovaly. Podniky si pak nemohly brát úvěry a ekonomika zpomalovala.

Peníze pocházejí ze záchranného fondu eurozóny a dostaly je Národní banka Řecka, Alpha banka, Eurobanka a Pireus banka, v níž necelých šest procent vlastní česká skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Peníze poslouží k posílení kapitálu bank, které díky tomu opět získají přístup k úvěrům od Evropské centrální banky. Ta totiž přestala v polovině května dodávat finanční prostředky řeckým bankám, které neprošly rekapitalizací, protože provádí finanční operace jen se solventními bankami.

Fond finanční stability, který financují země eurozóny, a Mezinárodní měnový fond by měly do řeckého bankovního sektoru celkem ‘napumpovat‘ až 50 miliard eur výměnou za akcie bank, které - jak doufá - jednoho dne prodá.

Z řeckých bank ale současně odtékají peníze do zahraničí z obavy před hrozícím výstupem Řecka z eurozóny. V uplynulých dnech bylo převedeno za hranice Řecka několik miliard eur. Podle odhadů expertů odteklo z Řecka za poslední tři roky 75 miliard eur.

Tomáš Medek, Pavel Polák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme