Velké technologické společnosti zase plní kapsy investorů

V úterý trh příjemně překvapil Apple, jehož zisk meziročně poskočil o 47 procent na 1,67 miliardy dolarů. O den později se vrátilo ještě nedávno odepisované Yahoo. Tento internetový prohlížeč meziročně ztrojnásobil svůj zisk na 187 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač. Ilustrační foto.

Počítač. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Výsledky by měla zveřejnit i společnost Microsoft. Od ní většina čeká mírný propad. I přesto se ale její akcie obchodují v blízkosti dvanáctiměsíčního maxima.

Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského to ale ještě nemusí znamenat, že IT sektor už globální krizi překonal: "Situace je lepší, než se na začátku roku myslelo. Na druhou stranu se spekuluje, že vliv na současný růst nebo stabilizaci mají různé vládní opatření. Přetrvávají proto obavy, že až tyto podpory skončí, tak nás čeká stagnace nebo mírný pokles."

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v IT sektoru mluvili na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský a šéfredaktor serveru root.cz Petr Krčmář.

Podle Moravanského má tento sektor nejhorší za sebou, ale neznamená to, že je před ním jen to dobré. Zároveň si myslí, že krize v IT sektoru nezpůsobila očekávané pročištění: "Nedá se říct, že nějaký velký hráč v tomto sektoru by byl obětí krize. Nějakých změn se ještě dočkat můžeme, nepředpokládám ale, že bychom byli svědky nějakého bankrotu."

Šéfredaktor serveru root.cz Petr Krčmář ale upozorňuje na to, že se díky krizi začali zákazníci chovat jinak a začali hledat nové cesty: "Hlavně velké společnosti už 10, 15, 20 let nakupují software konkrétního typu a investice bez rozmyslu a dalších rozvah lijí do svého IT ve velkém. Krize je donutila se zastavit a zamyslet se nad tím, jestli by některé věci nemohly dělat efektivněji. Šanci tak dostaly nové produkty, které byly schopné na to reagovat a přinést nějaké novinky."

Jednou z firem, které nestihla držet krok s těmito změnami, byla podle Krčmáře právě společnost Microsoft: "Krize byla významná a Microsoft nestíhá rychle reagovat na takové výkyvy na trhu. Nebyl schopen zareagovat a pustil ke kormidlu v některých oblastech konkurenci."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme