Velkým pivovarům se i přes krizi zvýšil zisk

Velkým pivovarům se i přes pokračující problémy globální ekonomiky daří. Naznačují to dnes zveřejněné hospodářské výsledky za loňský rok. Podle nich nizozemský Heineken, světová trojka ve vaření piva, zvýšil svůj zisk meziročně o více než osm set milionů na miliardu eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo. Ilustrační foto.

Pivo. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Dánský Carlsberg, čtyřka ve svém oboru na světě, si pak připsal zisk 480 milionů eur, což je výsledek v meziročním srovnání o 130 milionů eur lepší.

"Celosvětově jsou regiony, které stále prudce rostou. Například Čína, Indie nebo Brazílie. Ale ve ,staré' Evropě obecně spotřeba piva klesá. Čína a Indie tak tvoří daleko větší odběratele než Evropa," podotkl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Veselý a Karel Potměšil ve Světě o deváté.

České pivovary naproti tomu měly podle odhadu v loňském roce pokles o pět procent. "V letošním roce bude tento pokles dále pokračovat zejména proto, že se od 1. ledna zvýšila spotřební daň na pivo. Pokles tak zatím odhadujeme na dalších deset procent," řekl Veselý.

Podle něj za to může především zvýšení spotřební daně u piva.Veselý tak odhaduje, že cena piva se v letošním roce zvedne v průměru o jednu korunu na láhev.

Pokles se pak týká především exportu. "Protože tam, kam ho dovážíme, není pivo tak nezbytnou součástí života a jídelníčku jako u nás," vysvětlil Veselý.

Akcie pivovarů ale podle analytika a obchodníka s cennými papíry ze společnosti Cyrrus Karla Potměšila patří stále k bezpečnějším investicím.

"Zvláště u velkých pivovarů, velké ,čtyřky', která si rozdělila prakticky polovinu globálního trhu. Ta je opravdu schopna čelit poklesu v Evropě nebo v USA expanzí do Jižní Ameriky nebo do Asie," vysvětlil Potměšil.

Roman Chlupatý, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme