Velmoci chtějí společně dotlačit globální korporace k férovému placení daní

Velké země by si mohly brzy začít vyměňovat záznamy o daních v rámci globálního tažení proti jejich neplacení. Shodli se na tom v Moskvě ministři financí dvaceti ekonomicky nejsilnějších států světa, takzvané skupiny G20.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová (vlevo) na schůzce ministrů financí G20 v Moskvě

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová (vlevo) na schůzce ministrů financí G20 v Moskvě | Zdroj: Reuters

Podle mnohých odborníků zneužívají nadnárodní koncerny téměř sto let stará pravidla a přesuny zisků přes hranice se vyhýbají odvodům daní.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová ocenila, že se vlády proti této praxi sjednocují. Zároveň komentovala aktuální celosvětové hospodářské trendy.

„Z naší perspektivy je globální ekonomika nadále zranitelná: růst je slabý, nezaměstnanost příliš vysoká a oživení velmi křehké. Proto jsou zapotřebí strukturální reformy napříč všemi velkými ekonomikami," řekla.

„To je faktor sjednocující hospodářsky vyspělé, progresivní i rozvojové země. Globální růst a rovnováhu podpoří například kroky vedoucí k posílení poptávky v ekonomikách s velkými přebytky nebo kroky ke zlepšení konkurenceschopnosti v těch s velkými deficity," dodala.

Světové ekonomické mocnosti dávají přednost stimulaci hospodářského růstu před tvrdým šetřením. Jejich vlády také chtějí dělat změny v měnové politice opatrně a vzájemně se o nich včas informovat.

Chtějí se tak vyhnout otřesům na finančních trzích. Největší starosti ministrům financí a centrálním bankéřům G20 dělá přetrvávající hospodářská recese v Evropě. Do září chtějí velké země dohodnout společný plán podpory růstu a tvorby nových pracovních míst.

Jan Prokeš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme