Venezuela vydává vlastní digitální měnu petro. Každý žeton kryje barel ropy

Venezuela by v úterý měla zahájit prodej vlastní digitální měny petro. Prezident Nicolas Maduro už dřív nastínil, že vláda vydá 100 milionů žetonů. Každý z nich má být krytý jedním barelem venezuelské ropy. Pro jihoamerickou zemi to má být jeden z dalších pokusů, jak zastavit hlubokou hospodářskou krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Caracas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo venezuelské měny petro

Logo venezuelské měny petro | Foto: Marco Bello | Zdroj: Reuters

Třeba podle žebříčku indexu bídy agentury Bloomberg je Venezuela na prvním místě - a to s velkým předstihem před Jihoafrickou republikou. Předpověď Mezinárodního měnového fondu zase uvádí, že venezuelská míra inflace dosáhne letos 13 tisíc procent, přičemž její ekonomika se zmenší o 15 procent. Přitom Venezuela patřila k největším světovým producentům ropy a zásoby „černého zlata" se zatím nemenší.

Hladem může umřít 280 tisíc dětí, varuje humanitární organizace. Venezuelané prchají před bídou do Kolumbie

Číst článek

Venezuelská vláda si od nové měny slibuje, že zemi pomůže dostat z hluboké ekonomické krize. Jihoamerická země sice vlastní velké přírodní bohatství a obrovské zásoby ropy. Ale vláda nezvládá řídit ekonomiku.

A to ani v oblasti základního zásobování, ani ve způsobu těžby ropy, říká expert na oblast Karibiku Martin Rey z Vysoké školy ekonomické v Praze. „Protože jsou zastaralé i technologie na těžbu. Dalším problémem je, že ropu rozdává často spřáteleným zemím za velmi nízké ceny pro ni nevýhodné. Ale ten největší problém Venezuely a ropy je ten, že tato vláda, ale byly to i vlády předchozí, zakládá státní rozpočet na příjmu z ropy,“ řekl Radiožurnálu Rey.

Jen 1,6 milionu barelů denně

Jakmile ceny ropy klesnou, nemá tamní vláda z čeho brát. Zvlášť když klesá těžba a tím i příjmy země, popsal analytik ČSOB Dominik Rusinko. „Produkce ropy se meziročně propadla o 20 procent až na 1,6 milionu barelů. Venezuela má přitom největší prokázané zásoby ropy na světě. Nicméně přetrvávající hospodářský kolaps, všudypřítomná korupce, ale také sankce ze strany Spojených států znemožnily v posledních letech provést dostatečné investice do domácího ropného průmyslu,“ popisuje Rusinko.

Zlatokopem uprostřed hniloby: hladoví Venezuelané hledají poklad v řece plné odpadků

Číst článek

Venezuela tak není schopna nejen rozvíjet svoji produkci, ale ani zachovat původní úroveň. Těžba ropy ve Venezuele klesla na 1,6 milionu barelů denně. Pro srovnání - Rusko těží kolem jedenácti milionů barelů denně a Spojené státy 10,25 milionu barelů.

Venezuela tak stojí na pokraji bankrotu. Část svých vrtů proto použila na zaplacení nejpalčivějších dluhů. Jejími největšími věřiteli jsou Čína, Rusko a Spojené státy.

Ekonomický i politický vliv

Především Čína zatím na své pohledávky nijak nespěchá. „Čína je shovívavější především proto, že v zemi vidí možnost svého vlivu především ekonomického. Je to pro ni velmi atraktivní politika z toho důvodu, že na kontinentu Jižní Ameriky měly vždycky dominanci Spojené státy americké, takže je to pro ni lákavá jak ekonomicky, tak samozřejmě politicky,“ připomíná Rey.

Pošlete nám léky, zaplatíme diamanty a zlatem, prosila Venezuela zkoprnělé farmaceutické firmy

Číst článek

Pro venezuelskou vládu je teď hlavním problémem nedostatek základních potravin nebo léků a stále rostoucí inflace. Proto přišla s nápadem vlastní digitální měny. Má být krytá ropou - jeden žeton rovná se jednomu barelu.

Státní dluhopisy?

Šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář je ale k takové snaze skeptický. „Už dřív jsme tady měli kryptoměny vydávané státy a různými státními organizacemi a nesetkalo se to s velkým úspěchem. A ten důvod je hlavně v tom, že kryptoměny jsou úspěšné právě proto, že jsou nezávislé na státu, na státním aparátu a na bankách a na klasickém bankovním systému,“ vysvětluje Krčmář.

Proto je digitální měna petro podle něj spíše pokusem o něco jako státní dluhopisy. Ovšem v situaci, kdy státu věřitelé ani noví investoři příliš nevěří, a proto do něj neinvestují.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme