Tři čtvrtiny Venezuelanů žijí v extrémní chudobě. Podle studie v zemi chybí pracovní příležitosti

Počet Venezuelanů žijících v extrémní chudobě se v posledním roce zvýšil, podle sociologů jde až o tři čtvrtiny obyvatel země. S odkazem na studii Katolické univerzity Adrése Bella v Caracasu o tom informuje agentura Reuters. Venezuela dlouhodobě bojuje s vysokou inflací a ekonomickou krizí, kolaps pak ještě umocnila pandemie covidu-19.

Tento článek je více než rok starý.

Caracas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé ve Venezuele jsou ale natolik přizpůsobiví a vynalézaví, že přežijí všechno, říká Nina Stredel

Maduro viní z ekonomické krize v zemi americké sankce, experti pak neschopnost venezuelské vlády | Zdroj: Reuters

Studie, která se věnuje úrovni a podmínkám života ve Venezuele, uvádí, že z 28 milionů obyvatel se počet lidí žijících v extrémní chudobě oproti loňsku zvýšil – zatímco v roce 2020 jich bylo takřka 68 procent, letos se podíl vyšplhal k 76,6 procenta. Z pohledu výše příjmů pak v chudobě má žít více než 94 procent venezuelské populace.

Venezuela obdrží první proticovidové vakcíny z programu Covax. Maduro mluví o výhře nad USA

Číst článek

Kromě dopadů pandemie covidu-19 vědci uvádí jako příčinu nárůstu chudoby i nedostatek pohonných hmot – až 20 respondentů totiž přiznalo, že si nemohou dovolit doplnit nádrž u svého vozu. To je podle studie také výraznou překážkou k získání či udržení zaměstnání.

Chybí práce

Sociolog Pedro Luis Espana, který se na studii podílel, uvedl, že za nárůstem nezaměstnanosti stojí především nedostatek pracovních příležitostí. „Lidé sedí před dveřmi svých domů a nic nedělají. Ne proto, že se jim nechce, ale protože nemají kde pracovat,“ vysvětluje Espana.

Problémem zůstává i finanční ohodnocení ve veřejném sektoru – minimální měsíční mzda se v zemi pohybuje kolem tří dolarů měsíčně (v přepočtu přibližně 66 korun). Soukromý sektor pak v zemi není příliš rozvinutý.

Venezuelské úřady na výsledky studie podle agentury Reuters zatím nereagovaly. Vláda prezidenta Nicoláse Madura za ekonomickou krizi opakovaně viní americké sankce, experti ale poukazují na vládní neschopnost v oblasti ekonomiky.

Studie se v období od února do dubna účastnilo více než 14 000 domácností ve 21 z 23 států Venezuely. Sociologové ji vydávají pravidelně od roku 2014 jako náhradu za chybějící oficiální data.

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme