Venezuelské pivovary Polar obnoví produkci. Nedostatky zboží ale v zemi trvají

Venezuelské pivovary Polar by měly znovu začít plnit lahve. Právě ony se staly symbolem krize v zemi, když kvůli nedostatku surovin musely zastavit výrobu. Vedení firmy se ale podařilo sehnat dolary a v zahraničí nakoupili velké množství ječmenného sladu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uvařte si své vlastní pivo doma!

Uvařte si své vlastní pivo doma! | Foto: Fotobanka Pixabay

Jeden pivovar už s vařením začal. Do distribuce by tak už začátkem příštího týdne měl poslat nejen pivo, ale i ve Venezuele oblíbené nápoje zvané souhrnně Malta připomínající kvas prodávaný v Rusku nebo na Ukrajině.

Pivovary Polar jsou největší potravinářská firma v zemi. Důvodem, proč musely zastavit výrobu, byl nedostatek dolarů k nákupu surovin v zahraničí. Socialistická vláda totiž výměnu cizí měny reguluje.

Zdražování až o desítky procent týdně

Nově nakoupený slad by při běžné produkci měl vystačit do prosince. Pivo ale zdraží. Růst cen je ve Venezuele obecně velmi rychlý, a to až o desítky procent za týden.

Centrální vláda v reakci na nedostatek základního zboží nakoupila nedávno z ciziny velké zásilky zemědělské produkce určené k zásobení domácích podniků. Podobné kroky podnikají i vlády spolkových států.

Jde třeba o mouku a kukuřici. Dokazuje to, že Venezuela, tedy tropická země, nedokáže vyprodukovat dost potravin, aby pokryla vlastní spotřebu. Na mnohých místech navíc před sezonou nezaseli. Neměli totiž dostatek deviz na dovezení osiva.

Socialistická vláda z krize obviňuje kapitalisty, kteří podle ní nedostatek základního zboží uměle vytváří.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme