Venezuelský prezident objíždí země OPEC. Chce je přimět, aby zastavily pád cen ropy

Venezuela a Írán chtějí společně zastavit pád cen ropy a naopak se ji pokusit znovu zdražit. S venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem se na tom v Teheránu shodli duchovní vůdce Alí Chameneí a prezident Hasan Rouhání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Nicolás Maduro oznámil zatčení tří generálů

Prezident Nicolás Maduro oznámil zatčení tří generálů | Zdroj: Reuters

Venezuelský prezident Maduro už dříve řekl, že snížení cen ropy je mezinárodní politické spiknutí proti jeho zemi a některým spojencům. Zopakoval to i v Teheránu.

Maduro po jednání s íránskými špičkami odjel do Saúdské Arábie. Chce přesvědčit tamní vládce, aby v rámci ropné organizace OPEC omezili těžbu a tím cenu znovu zvýšili. Arabské státy Perského zálivu to zatím odmítají.

Pokud cena ropy klesne pod 100 dolarů za barel, Írán i Venezuela mají podle odhadů analytiků i MMF problém udržet státní finance. Ty jsou na vývozu suroviny závislé.

Tento týden ropa zlevnila dokonce pod 50 dolarů ročně. Venezuela už musí přehodnocovat některé štědré projekty podpory politických spojenců v Latinské Americe, založené právě na ropě.

OPEC | Foto: Český rozhlas

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme