Veolia žaluje OKD. Firma dluží za energie čtvrt miliardy korun, celé faktury nezaplatila už téměř rok

Firma Veolia Energie žaluje zkrachovalé doly OKD. Těžařská firma jí už téměř rok odmítá platit celou fakturu za dodávané služby a smlouvu nelzd vypovědět. Celkový dluh těžařské firmy už měl dosáhnout přibližně 250 milionů korun. OKD dluh komentovat nechce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov společnosti OKD

Důl Paskov společnosti OKD | Foto: Alexandr Satinský / Mafra | Zdroj: Profimedia

„Od loňského září nám každý měsíc platí jen okolo 80 procent z vyfakturovaných cen. Zbytek peněz ukládají na účet u notáře. Celkově se zde bavíme o dluhu zhruba čtvrt miliardy korun,“ řekl Hospodářským novinám, které informaci přinesly, předseda dozorčí rady Veolia Energie Zdeněk Duba. 

Dražší, než se plánovalo? Záchrana OKD vyjde Česko skoro na čtvrt miliardy

Číst článek

Energetická společnost ale nesmí přerušit dodávky tepla, elektřiny nebo chlazení. Jejich odstavením by mohlo dojít k obecnému ohrožení kvůli metánu a dalším nebezpečím, které v důlním provozu hrozí.

Těžařská firma dluh komentovat nechce. „OKD nemá o žalobě společnosti Veolia žádné relevantní informace. Pokud nám bude doručena, budeme se jí samozřejmě zabývat,“ řekl deníku mluvčí firmy Ivo Čelechovský. 

OKD je ale přesvědčena, že ceny za energie nasmlouvané na 20 let dopředu, jsou příliš vysoké. Blízké provázání dříve sesterských firem ale neumožňuje jednoduché dodávání jinou společností. OKD a Veolia jednají o změně smlouvy.  

mos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme