Vepřové na pultech podraží ve dvou etapách

Vepřové maso v obchodech zřejmě podraží. Ještě do Velikonoc by se jeho cena měla zvednout odhadem o pět až deset korun na kilogram. Masokombináty tak reagují na zvýšení výkupní ceny za kilogram živé váhy. Vepřové se teď na pultech prodává v průměru za 100 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso

maso | Foto: Agroweb

Po pětitýdenním dohadování mezi zpracovateli a farmáři se farmářská cena dostala z 25 na 30 korun. Podle šéfa Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera pak další zdražování přijde po vstupu Česka do Evropské unie.

"Zemědělci už dali signál tím, že došlo ke zvednutí nákupních cen nad 30 korun, což je o pět korun. Znamená to, že už do svátků budou upravovány ceny vepřového masa, potom můžeme očekávat druhou vlnu, která bude kolem 1. května. Očekávám, že to bude v řádu i patnácti korun," uvedl Steinhauser.

Velké obchodní řetězce jako Globus a Tesco, ale zdražování vepřového neplánují. Také šéf odbytového družstva Centroodbyt Jan Veleba zdražování odmítá. Tvrdí, že k němu není důvod. Podle něj by se o zdražení dalo uvažovat, pokud by farmářská cena překročila 35 korun za kilogram vepřového v živém.

Podle posledních údajů zpracovatelského svazu se nyní mladá generace odklání od červeného masa. Lze proto předpokládat, že když cena vepřového stoupne, klesne výroba. Nyní se v republice zpracuje kolem čtyř milionů kusů prasat ročně.

Martin Hromádka, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme