Vepřové podraží, zvedají se výkupní ceny

Masokombináty v České republice od pondělí zvedají výkupní ceny vepřového masa. Důvodem jsou hrozby farmářů, kteří by jinak zastavili dodávky. Zemědělci totiž už osm měsíců prodávají vepřové pod výrobními náklady. Výkupní ceny vzrostou z nynějších asi 25 korun za kilogram živé váhy na třicet korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso

maso | Foto: Comstock Images

Zpracovatelé masa nezastírají, zřejmě bude následovat zdražení vepřového a produktů z něj i pro zákazníky v obchodech. "Toto je vždycky předmětem jednání mezi dodavateli a odběrateli, a samozřejmě že zvýšená nákupní cena se musí promítnout zákonitě i do výsledné prodejní ceny," přiznává Vlaďka Pivoňková, ředitelka marketingu největšího tuzemského masokombinátu Kostelecké uzeniny.

Podle výkonného ředitele společnosti Maso Planá v Plané nad Lužnicí Emila Kaspera by vepřové maso v důsledku zvýšení výkupních cen mohlo podražit o sedm nebo osm korun.

Zpracovatelé nevylučují ani to, že na situaci zareagují i omezením výkupu vepřů. "Samozřejmě budeme porážet pouze tolik prasat, nakolik bude odbyt," dodává Vlaďka Pivoňková.

Ivan Mls, Marika Táborská, Věra Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme