Verdikt EU o upravených plodinách může posílit akcie firem

Rozhodnutí Bruselu nadále centrálně neregulovat pěstování geneticky modifikovaných plodin v Evropě může posílit akcie podniků, které se vývojem těchto plodin zabývají. Případní investoři ale musí sledovat, jak se která země ke geneticky modifikovaným plodinám staví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kukuřice v poslední době budí ze sna nejednoho evropského politika

Kukuřice v poslední době budí ze sna nejednoho evropského politika | Foto: US DOA/Keith Weller

Očekává se, že například ve Španělsku nebo v Česku jejich produkce naroste. Naopak v Itálii nebo v Rakousku může dojít na jejich úplný zákaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil ve Světě o osmé.

„Tato poptávka bude dlouhodobě narůstat nezávisle na rozhodnutí Bruselu. Jednorázový zásadní vliv nečekám, spíše další diskuze na úrovních jednotlivých zemí mezi odpůrci a příznivci geneticky modifikovaných plodin. Různé země v Evropě se již dokázaly v minulosti vyprofilovat, takže ani zde nelze očekávat velké obraty,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Na druhou stranu se podle něj může spektrum geneticky modifikovaných plodin rozšířit. „Právě pro výrobce nebo společnosti, které vyvíjejí nové odrůdy, se zde objevuje další prostor,“ podotkl Potměšil.

Přitom akcie nejznámějšího producenta modifikovaných plodin, Monsanta, na konci června propadly na tříleté dno, o čtyřicet procent. Rozhodnutí Bruselu by ale mohlo jeho akcie opět posílit. „Akcie zase rostou, byť nejen díky rozhodnutí Bruselu. To ale může dát další impuls,“ poznamenal analytik společnosti Cyrrus.

Pozitivní vliv rozhodnutí EU lze čekat u podniků zaměřených na výzkum a vývoj geneticky modifikovaných plodin. Případní investoři ale musí podle Potměšila brát v potaz riziko poměrně vyhraněných názorů na modifikované plodiny, které budou i nadále ovlivňovat rozhodování vlád jednotlivých zemí.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme