Verdikt evropského soudu proti diskriminaci podle pohlaví zvýší ceny pojistného

Pojišťovny v celé Evropské unii budou muset zřejmě zvýšit ceny. Za vším je verdikt evropského soudního dvora, který jim přikázal změnit přístup k mužům a ženám při sjednávání pojistek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havarované auto

Havarované auto | Foto: Česká pojišťovna

Změny se dotknou těch pojistek, při jejichž uzavírání se bere v potaz pohlaví klienta. Hlavně jde o životní pojistky a pojištění aut, respektive povinného ručení. V obou těchto případech ženy, což je statisticky dokázáno, čerpají pojistné v menším počtu případů než muži.

Co se týče povinného ručení, tak tolik nebourají, jezdí více opatrně. Pokud jde o životní pojistky, tak ženy zase podle statistik žijí déle než muži a podle toho jsou také pojistky upraveny. Pokud někdo čerpá od pojišťovny penzi, tak zase - ženy žijí déle, a tak dostávají měsíčně nižší částku než muži.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách pojistného v souvislosti s verdiktem evropského soudu hovořila v Odpoledním Radiožurnálu reportérka Květa Moravcová.

Česká asociace pojišťoven nevidí v rozhodnutí žádnou logiku. Pojišťovny jsou prý od toho, aby rozlišovaly u klientů a aby rozhodovaly, na kolik se vyplatí klienta pojistit.

Jak připomněla v Odpoledním Radiožurnálu reportérka Květa Moravcová, soud vlastně rozhodl na základě stížnosti belgické neziskové organizace, která si právě stěžovala na diskriminaci pohlaví.

„Zvláštní na tom celém je fakt, že soud sice takto rozhodl, ale pokud jde třeba o zmíněné penze, tak ženy dostanou v konečném důsledku více peněz, protože budou dostávat ‘stejnou‘ částku měsíčně jako muži, ale protože žijí déle, tak vlastně dostanou více peněz. Takže teď by se mohli ozvat zase muži, že jsou diskriminovaní,“ uvedla.

Pravděpodobný růst ceny pojistného

Dodala, že je velmi pravděpodobné, že nyní porostou ceny pojistného. Protože všechny pojišťovny budou muset přepracovat u zmíněných pojistek tabulky, budou muset natisknout nové informační letáky, a podobně.

To vše musejí stihnout do 21. prosince příštího roku, do té doby žádná z pojišťoven neřekne, o kolik by se pojistné mohlo zvýšit. Protože se ale změny dotknou až nových klientů, tedy lidí, kteří se do pojišťoven vydají až po zmíněném datu, tak se dá očekávat vyšší zájem klientů o sjednání třeba toho životního pojištění.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme