Veřejné finance se podepsaly na snížení ratingu

Hodnota dlužních závazků v českých korunách byla o jeden stupeň snížena. Rozhodla o tom Mezinárodní ratingová agentura Standard and Poor's. Odůvodňuje to neochotou naší vlády provést reformu veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Obavá se totiž, že se kabinetu nepodaří zajistit udržitelnost stávajícího financování věřejných výdajů a že tak nebudeme schopni splácet naše dluhy. Koruna tak byla oslabena téměř o dvacet haléřů.

Hlavní ekonom České spořitelny Pavel Kysilka Radiožurnálu vysvětlil jaký dopad na naší ekonomiku bude toto snížení ratingu mít: "Znamená to, že nyní v očích investorů jsme o něco méně ekonomicky bezpečnější nebo jistější zemí. A musím říci, že pro Českou republiku jsou právě přímé zahraniční investice zcela zásadní pro to, abychom byli schopni v nějakém rozumném časovém rozpětí dohnat průměr Evropské unie".

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Kysilka: Snížení ratingu

"Zůstal nám investiční ranting od Standard and Poors, takže jsme stále ekonomikou vhodnou pro zahraniční investice," konstatoval v závěru Kysilka.

Milan Kopp, Jaroslav Hausdor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme