Věřitelé asi budou muset škrtnout tři čtvrtiny řeckého dluhu

Snaží se Řecko vydírat zbytek Evropy? Česká média přinesla informaci, že země žádá další peníze, jinak vystoupí z eurozóny. Mluvčí řecké vlády totiž prohlásil, že bez dalšího záchranného balíku jim nezbude nic jiného než opustit euro a vrátit se k vlastní měně drachmě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. Ilustrační foto

Eurozóna. Ilustrační foto | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle Ondřeje Housky ze zahraniční redakce Radiožurnálu ale nelze slova mluvčího řecké vlády interpretovat tak, že Řecko podmiňuje své setrvání v eurozóně další mezinárodní pomocí. Je to přesně naopak.

Řekové neříkají, že pokud nedostanou slíbených 130 miliard eur, tak z eurozóny vystoupí. Těchto 130 miliard mají jistých, pokud splní to, co slíbili. Tedy pokud budou snižovat svůj deficit podle plánu a provádět reformy.

„Včerejší prohlášení mluvčího řecké vlády tak směřovalo do Řecka, k řeckým občanům. ‘Utahujme si opasky, jinak na tom budeme tak špatně, že nám Evropa nepůjčí, a my budeme muset z eurozóny vystoupit‘. A v takovém případě by Řeky čekalo, jak mluvčí doslova řekl, peklo,“ vysvětlil Ondřej Houska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Řecka a výhled celé eurozóny v letošním roce rozebral v Ozvěnách dne Ondřej Houska ze zahraniční redakce

Eurozóna se loni v říjnu dohodla se soukromými investory, že Řecku odpustí polovinu závazků. O tom, kdy na škrtnutí řeckého dluhu dojde, se právě jedná. Původní lednový termín pravděpodobně dodržen nebude, protože nejsou vyjednány všechny podmínky.

Soukromí investoři sice slíbili odpustit polovinu řeckého dluhu, ale není jasné, co bude s jeho druhou polovinou. To znamená, kdy by ji dostali zpátky a za jaký úrok. Navíc, jak Radiožurnál informoval už v říjnu, toto poloviční škrtnutí nestačí.

Pravděpodobně bude třeba škrtnout 75 procent, protože i tak vysoký dluh, který by zůstal po 50procentním snížení – by Řecko stále nedokázalo splácet.

V eurozóně už jde o víc než Řecko

Na začátku roku tvrdili politici i ekonomové, že eurozóna má teď před sebou skutečně klíčové období. Podle Ondřeje Housky to klíčové období určitě bude, ale ne kvůli Řecku. V eurozóně se už totiž rozhoduje o něčem úplně jiném, o bytí a nebytí společné měny. O tom, jestli tak rozdílné země, jaké jsou v eurozóně, mohou nadále s jednotnou měnou existovat. A pokud o tom trhy budou pochybovat, čekají eurzónu těžké časy.

„Pro ilustraci, v prvních 3 měsících tohoto roku Itálie musí na trzích splatit hodně přes 100 miliard eur. Ono sice není pravda, když v českých médiích čtu, že úrok 7 procent, který teď u 10letých dluhopisů Itálie má, si nemůže dovolit. To je prostě lež. Itálie dnes vynakládá na splátky dluhu necelých 5 procent HDP; na začátku 90. let to bylo přes 13 procent, ale důležitý je trend.“

Evropu zřejmě čeká dýchavičný postup kupředu, říká ekonom Lehmann

Číst článek

„Pokud by nás čekala neúspěšná aukce, to znamená, pokud by Itálie nedokázala prodat svoje dluhopisy, tak vypukne panika a možná chaotický exit Itálie z eurozóny, čili její rozpad. Pokud něco takového skutečně přijde, tak abych ocitoval jistého českého ministra, to bude hustý,“ uvedl Ondřej Houska.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme