Věřitelé Řecka odmítají další ústupky, dohoda je v nedohlednu

Neoficiální uzávěrka odpuštění části řeckého dluhu se přiblížila, stále však zatím není jisté, zda se podaří dohody dosáhnout před podvečerním summitem eurozóny. Zástupci Evropy a Mezinárodního měnového fondu totiž chtějí po majitelích řeckých dluhopisů další ústupky – ti je ale odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zůstane Řecko v eurozóně?

Zůstane Řecko v eurozóně? | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

Většina asijských trhů je dnes kvůli lunárnímu Novému roku zavřená. Austrálie, kde se obchoduje, po ránu ztrácela. „Jde o signál, že optimismus, který panoval před víkendem, že budou jednání rychle dovedena do úspěšného konce, se tak úspěšně neubírají. Je to spíše výraz nejistoty, než nějakých dramatických obav,“ vysvětluje ekonom ČSOB Jan Čermák.

Samotné Řecko označilo podvečerní summit ministrů financí za hraniční – chce, aby do něj bylo jasno. „Řecko, MMF a banky potřebují minimálně měsíc na přípravy materiálů a legislativy k restrukturalizaci. My potřebujeme měsíc před datem 20. března, kdy jsou splatné řecké vládní dluhopisy ve výši 14,4 miliardy eur, a to je to kritické datum. Jednání by každopádně mělo být uzavřeno do poloviny února,“ uvádí ekonom.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o odpuštění části řeckého dluhu hodnotí ekonom ČSOB Jan Čermák

Podle něj je pravděpodobné, že k dohodě s věřiteli dojde do poloviny února. „Pokud ne, následoval by divoký bankrot a to by zvedlo nejistotu na všech globálních finančních trzích, přineslo by to výprodeje všech rizikových aktiv. Ti, co drží riziková aktiva typu akcií komodit nebo rizikových dluhopisů, tak by přišli o dost peněz.“

Financial Times citují nejmenovaného bankéře, podle kterého Evropané a MMF po věřitelích chtějí odpis dluhu na úrovni 70 procent. „To je hraniční částka, protože původní dohody z listopadu loňského roku byly na úrovni 50 procent a postupně se to číslo pro privátní věřitele zhoršuje a zhoršuje,“ připomíná Čermák.

„Pokud se dohoda na 70 procent uzavře, tak se obávám hlavně toho, že některé hedgeové fondy a třeba i penzijní fondy mimo tu dohodu prostě k takové dohodě nepřistoupí a procento privátních věřitelů, které bude participovat na takové dohodě, nebude tak vysoké.“

I kdyby věřitelé nakonec Řecku odpustili diskutovaných zhruba 100 miliard eur z jeho 350miliardového dluhu, na skutečný obrat k lepšímu to podle ekonomů nevypadá. „Stačit to nebude. Ten dluh je obrovský a jsou tam i jiné, hlubší problémy. Řecko musí projít další očistnou kúrou, kdy bude padat ekonomika. Těch 250 miliard eur je pro tak malou ekonomiku, která se bude dále zmenšovat, neudržitelných,“ dodává ekonom ČSOB Jan Čermák.

Tomáš Pavlíček, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme