Věřitelé rozhodnou, jestli pošlou Sazku do konkurzu

Osud loterijní společnosti Sazka mají v rukou její věřitelé. Po přezkumném jednání, které rozhodne o platnosti pohledávek, budou moci buď zvolit reorganizaci firmy nebo Sazku pošlou do konkursu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání věřitelů Sazky v Národním domě provázejí přísná bezpečnostní opatření

Jednání věřitelů Sazky v Národním domě provázejí přísná bezpečnostní opatření | Zdroj: ČTK

Soud si kvůli značnému počtu věřitelů pronajal sál v Národním domě na Vinohradech. Posílí v něm bezpečnostní opatření z obavy před bombovým útokem, na který insolvenčního správce Josefa Cupku upozornil anonymní pisatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček v Ranním interview Radiožurnálu

„Stává se to především v trestních věcech, kdy se některý z obžalovaných snaží domoci toho, aby proces neproběhl a byl zmařen. Orgány činné v trestním řízení si musejí klást otázku, kdo by měl zájem na tom, aby řízení neproběhlo,“ řekl předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček.

Sporné jsou pohledávky celkem za 17 miliard korun. Pokud soud rozhodnutí správce Cupky nepřehodnotí, přijdou jejich držitelé o hlasovací práva. Hlavní slovo na následné schůzi věřitelů bude mít přitom ten, který bude držet největší procento pohledávek.

Hušák chce zastavit losování

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák se mezitím znovu snaží ukončit činnost loterijní firmy. Soudu a insolvenčnímu správci oznámil, že po vyplacení dluhů na výhrách nemá Sazka peníze ani na běžnou činnost.

Hušák se proto vzdal platu i dalších příjmů. A žádá znovu správce o svolení, aby Sazku mohl přivést k řízenému konci podnikání. Bez jeho souhlasu by totiž Hušák ukončením provozu porušil zákon.

Valné hromady Českého svazu tělesné výchovy se zúčastnil i šéf Sazky Aleš Hušák | Foto: ČTK

Správce Josef Cupka Radiožurnálu potvrdil, že návrhu šéfa Sazky nevyhoví. Přinejmenším do té doby, než by s takovým návrhem přišli sami věřitelé Sazky. Případné investory Hušákovo prohlášení podle analytika Fio Banky Davida Brzka neznejistí.

„Vyjádření pana Hušáka je na první pohled silné, ale hlavní úlohu bude přebírat věřitelský výbor a tam už bude hrát hlavní roli někdo jiný. Nejsilnější vliv mají PPF a skupiny pana Komárka a dá se předpokládat, že se jim podaří prosadit vlastní návrh,“ myslí si Brzek.

Na krachu Sazky by vydělala Fortuna

Že by Sazka úplně skončila, je podle něj méně pravděpodobná varianta. Trh spíše předpokládá, že dojde k reorganizaci a Sazka v určité pozměněné podobě bude fungovat dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem Sazky sleduje i analytik Fio Banky David Brzek

„Pokud by ale Sazky opravdu skončila, Češi budou hledat jiné příležitosti a loterie, kterou připravuje Fortuna bude první alternativou, kterou budou využívat. Podíl Fortuny na těchto sázkách by šel rychle nahoru,“ tvrdí analytik.

Důležitý je teď podle něj čas. „Čím déle se agónie prodlužuje, tím je to horší pro akcionáře Sazky. Je potřeba udělat rázné rozhodnutí, jakým směrem se má společnost ubírat,“ říká analytik Fio Banky David Brzek.

Igor Maňour, Jan Pokorný, Martin Drtina, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme