Věřitelé rozhodnou o osudu firmy Vítkovice Power Engineering, chtějí reorganizaci

Věřitelé společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka ve středu rozhodnou o dalším osudu firmy, která je od srpna v úpadku. Místo u soudu se sejdou ve Společenském sále Domu kultury města Ostravy. Své pohledávky za firmou totiž přihlásilo více než 500 věřitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve velkém sále Domu kultury města Ostravy začalo přezkumné jednání ve věci společnosti Vítkovice Power Engineering

Ve velkém sále Domu kultury města Ostravy začalo přezkumné jednání ve věci společnosti Vítkovice Power Engineering | Zdroj: ČTK

To je množství, které by se ani do největší síně ostravského krajského soudu nevešlo. Mezi věřiteli je například i důchodce ze Slovenska, pro firmu dělal montážní práce. Ta mu teď dluží téměř milion.

Úpadek je možné vyřešit dvěma způsoby: reorganizací nebo konkurzem. Konkurz by znamenal zánik podniku, rozprodej jeho majetku a zřejmě i bezprostřední propouštění. Při reorganizaci by podnik dál fungoval podle schváleného reorganizačního plánu.

Reorganizaci ostatně doporučuje také insolveční správce David Vandrovec. „Pokud by byl konkurz tak, jak je znám, tedy bez provozu dlužníkova podniku, prodával by se majetek a propouštěli by se zaměstnanci, s největší pravděpodobností by věřitelé nezískali v tom insolvenčním řízení vůbec nic. Reorganizace jim dává alespoň naději, že se domohou aspoň části svých pohledávek,“ říká Vandrovec.

Preferují ho i odbory. „Jsme rozhodně pro reorganizaci,“ potvrzuje odborářka Jarmila Bartošová. Vítkovice Power Engineering dávají práci tisícovce lidí, kteří teď netuší, co s nimi bude.

VPE podala žalobu

Zadlužená VPE navíc nedostala při rozdělování majetku firmy dost peněz, tvrdí insolvenční správce David Vandrovec. Věřitelům ve středu oznámil, že na bývalý závod dlužníka - současnou firmu Vítkovice Envi - podal žalobu.

Věřitelé přihlásili soudu pohledávky za více než 74 miliard korun. Insolvenční správce ale uznal jen pohledávky za necelé čtyři miliardy.

Ve velkém sále Domu kultury města Ostravy začalo přezkumné jednání ve věci společnosti Vítkovice Power Engineering | Foto: ČTK

ČTK, Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme