Věřitelé v Praze jednají o prodeji jednotlivých závodů Crystalexu

Prodej jednotlivých závodů Crystalexu bude hlavním bodem úterního jednání věřitelského výboru firmy Crystalex. Jednání proběhnou za zavřenými dveřmi v pražském sídle firmy, která na prodeji spolupracuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklárny ve Světlé nad Sázavou

sklárny ve Světlé nad Sázavou | Foto: Bohemia Crystalex Trading a.s.

Zájem o sklárny zatím projevilo sedm firem. Hlavní insolvenční správce zkrachovalého Crystalexu zvlášť nabízí hlavní výrobní závod v Novém Boru spolu se sklárnou v Karolince, samostatně pak lze získat výrobu skla ve Vrbně pod Pradědem. Na prodej je i stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft a další aktiva zmíněné zkrachovalé firmy.

Po pátečním otevření nabídek jde o první setkání věřitelského výboru. Podle Dalibora Hlaváče z firmy Deloitte Advisory, čeká účastníky dlouhé a náročné jednání. Začátek schůzky je naplánován na 16. hodinu. Pokud se výbor nedohodne na prodeji konkrétnmímu zájemci do večera, budou jednání v Praze pokračovat ve středu.

Podle Novoborského starosty Jindřicha Mareše je prodej Crystalexu jedinou cestou k záchraně firmy. "Protože jsme čekali zbytečně asi dva tři měsíce až k tomuto prodeji dojde. Teď už se snad konečně najde nějaký zájemce a Crystalex by se mohl znova rozběhnout."

Sklárny v Karolince obnovily výrobu

Zmíněný závod v Karolince na Vsetínsku navíc v úterý částečně obnovil výrobu. Během tohoto týdne se do výroby nápojového skla zapojí přes 80 lidí.

V první fázi obnovy provozu by se tak do práce mohla vrátit až stovka lidí. Zda se ale i později podaří zaměstnat také ostatní propuštěné, je nejisté. V Karolince ještě loni pracovalo asi 260 lidí.

Většina původních zaměstnanců začátkem roku skončila na úřadu práce a čekala, zda se vůbec podaří výrobu skla zase obnovit. Skláři zaměstnaní prostřednictvím pracovních agentur mají zatím smlouvy na jeden měsíc.

Podle odborů ale stávající zakázku zajistí zaměstnancům práci minimálně na následujících 4 - 5 měsíců.

Přečtěte si také:
Sklárny v Karolince opět spouští provoz
Sklárny ve Světlé budou na prodej
Pece ve sklárnách v Rapotíně definitivně vyhasly
Špidla: Peníze na pomoc sklářům by mohly přijít i z Evropské unie
Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na poděbradskou sklárnu
Ministr práce slíbil pomoc lidem z uzavřených skláren
Sklárny ve Světlé a Poděbradech oznámily hromadné propouštění
Sklárny Bohemia v Poděbradech propustí nejméně 150 lidí
Oblasti, které postihlo rušení skláren, dostanou od státu pomoc
Další sklárna koncernu Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus končí

ČRo 1 - Radiožurnál, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme