Veterina podraží

Veterináři zřejmě budou muset od května zvednout ceny. Veterinární péče se má totiž přesunout z 5- do 19procentní sazby daně z přidané hodnoty. Chovatelé by se tak měli připravit na to, že si za péči i léky pro svá zvířata připlatí. Zdražení veterinární péče by se dotklo především majitelů malých společenských zvířat - tedy hlavně těch, kteří mají doma psa nebo kočku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kočka a koťata

kočka a koťata | Foto: Jolka Krásná

Už teď je přijde základní veterinární péče ročně přibližně na tisícovku. V budoucnu to bude zřejmě o něco víc. "Za vakcinace, odčervení, běžná ošetření, to jsou úkony, které se opakují 2krát až 4krát ročně," upřesňuje prezident Komory veterinárních lékařů Jan Bernardi.

Pokud by veterináři zdražili, pak by se pro některé majitele zvířat mohla stát veterinární péče nedostupná. "Lidé nebudou ochotni léčit, zvířata budou trpět a dojde k porušení zákona na ochranu zvířat," varuje ostravský veterinář Vítězslav Ražka.

Pejskařům se sice zdražení nelíbí, pro své psy jsou ale ochotni sáhnout hlouběji do peněženky. "Služby veterinární jsou drahé už dnes, takže se to všech citelně dotkne." "Mám psi rád, takže budu muset sáhnout někam jinam a zaplatit to."

Veterináři už proti plánovánému přesunu péče o zvířata do vyšší sazby DPH sepsali petici. Má ji teď senát, který bude zákon o DPH posuzovat.

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme