Veterináři: Česko vybíjí kvůli BSE zbytečně mnoho krav

Skupiny skotu, které se v tuzemsku preventivně utrácejí kvůli výskytu nemoci BSE, jsou příliš velké. Upozorňují na to členové Komory veterinárních lékařů. Přidali se tak k názoru mnoha zemědělců, kteří požadují zmírnění nařízení Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

Nařízení, že krávy o rok starší a o rok mladší než pozitivní kus, a ktreré byly krmeny stejným způsobem, musejí být utraceny je podle veterinářů přísné. "Komora by si přála, aby státní správy účinněji lobovala za snížení velikosti kohort, nebo za možnost dožívání postižených krav," říká prezident komory Jan Bernardy.

Podle Bernardyho v současné době neexistuje věrohodné zdůvodnění, proč musejí být utracena všechna zvířata skupiny. "Pokud se nemoc vyskytla, tak bychom rádi, abychom mohli nechat zvířata dožít s tím, že po konci laktace nebo hospodářského cyklu nebudou zařazena do potravního řetězce," dodává.

Státní veterinární správa podle mluvčího Josefa Dubna s iniciativou veterinářů souhlasí, ale ve svém postupu je vázána nařízením Evropské unie. "Za Státní veterinární správu ústřední ředitel již přednesl určitý návrh, který je souměřitelný s názorem Komory veterinárních lékařů," uvedl Duben.

Snahy o zmírnění předpisů se ale zatím nesetkaly s odezvou. V Česku se dosud vyskytlo devět případů BSE, preventivně ale bylo či bude vybito téměř 1600 zvířat.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme