Veterináři hlásí 16. případ BSE

Veterináři mají podezření na šestnáctý případ takzvané nemoci šílených krav v Česku. Nemocná pětiletá kráva, která byla včera poražena, je z chovu společnosti Agro Okluky v Dolním Němčí na Zlínsku. Jak Radiožurnálu řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, zvíře pochází z velkokapacitního teletníku a dá se počítat s tím, že případný počet utracených zvířat bude velký.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

"Ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci rychlé testy prokázaly toto onemocnění. Podezření se zřejmě potvrdí jako u předchozích případů, očekáváme, že tak bude do konce týdne. Nyní naši pracovníci dávají dohromady jak velká bude tato kohorta, počítáme, že bude asi několik set kusů."

Od počátku roku 2001 veterináři u nás na tzv. nemoc šílených krav vyšetřili přes 700 tisíc kusů skotu. První případ BSE se v Česku objevil v červnu 2001.

Obavy spotřebitelů vedly k propadu poptávky po hovězím. Veterinární správa pak nařídila na nemoc testovat veškerý poražený skot starší 30 měsíců. Předtím se prověřovaly jen některé skupiny dobytka.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme