Neoznačené maso, zkažené ryby. Kontroloři našli v Sapě chyby, provinilcům hrozí pokuta až 50 milionů

Veterináři spolu s policisty, zemědělskými inspektory a celníky v minulém týdnu provedli v pražské vietnamské tržnici Sapa v Libuši osm kontrol, při šesti z nich zjistili pochybení. Objevili zkažené potraviny, špatně označené živočišné produkty i nevhodně skladované potraviny. Provozovatelům, kteří pochybili, hrozí pokuta až 50 milionů korun, uvedl ve středu mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tržnice Sapa

Tržnice Sapa | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nejvážnější prohřešek, kterým se inspektoři SVS na místě zabývali, bylo 17 kilogramů neoznačeného vepřového masa a zkažených ryb ve výrobně lahůdek. SVS tyto potraviny znehodnotila barvou a nařídila jejich likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele,“ uvedl mluvčí.

Krycí jméno ‚vinklář‘. Přibývá podvodníků, kteří se vydávají za advokáty či veterináře

Číst článek

Jiný provozovatel skladoval pět tun potravin ve špinavých prostorech a nevedl záznamy o skladovacích teplotách zmrzlého zboží, navíc veterinářům nenahlásil přepravu 4,5 tuny živočišných produktů.

„Další kontrolovaný přepravce měl závady ve značení a dokladech u 300 kg rozváženého hovězího a vepřového masa. U 210 kg mořských plodů veterinární inspektoři zjistili nevyhovující doklady. Vozidlo, jímž prodejce potraviny přepravoval, nebylo navíc registrované pro přepravu potravin,“ dodal.

Veterináři nyní povedou správní řízení s provozovateli, kteří problematické potraviny skladovali nebo přepravovali.

Časté kontroly

Naposledy o kontrolách této tržnice informovali veterináři letos na jaře. Zjistili řadu pochybení, potraviny byly skladované v nevhodných teplotních podmínkách, byly neznámého původu, či plesnivé, měly také poškozené obaly a některé měly překročené datum spotřeby až o dva roky. Veterináři tehdy nařídili likvidaci stovek kilogramů potravin.

Kontroly jsou v tržnici SAPA časté, například loni v těsné blízkosti tržnice našli veterináři v nelegálním skladu 2,3 tuny drůbežího masa, kachen a krevet. V areálu SAPA pak našli sklad hovězího, vepřového a drůbežího masa a ryb neznámého původu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme